Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

VWS trekt extra twee miljoen uit voor hospices

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid stelt twee miljoen euro extra beschikbaar voor de huisvestingskosten van hospices.
VWS trekt extra twee miljoen uit voor hospices

Bovenstaande maakte de bewindsvrouw bekend tijdens een werkbezoek aan een paar van deze onderkomens voor terminale patiënten, aldus Kiesbeter.nl.

 
Financiële problemen
In een hospice worden mensen begeleid in hun laatste levensfase. Ruim de helft (57 procent) van deze hospices heeft te maken met financiële problemen, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL.
 
Huisvestingskosten
Bovendien is gebleken dat dat hospices te maken hebben met financiële problemen. Dit is het gevolg van de hoge huisvestingskosten, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 
Groei
Bussemaker zal volgende maand een brief naar de Tweede Kamer sturen, waarin ze zal ingaan op de palliatieve zorg en op het definitieve onderzoeksrapport. Er komen volgens onderzoekinstituut NIVEL steeds meer palliatieve zorgvoorzieningen bij in Nederland. NIVEL maakt eind januari bekend dat er eind jaren negentig ongeveer 40 hospices waren en dat dit aantal inmiddels is uitgegroeid tot zo'n 230.
 
Vijf procent
Volgens Kiesbeter overleden in 2005 ongeveer vierduizend terminale patiënten in een palliatieve zorgvoorziening. Dat is ongeveer vijf procent van alle mensen die dat jaar overleden.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.