Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe babysimulatiepop voor onderwijs

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven kan vanaf morgen 15 mei aan de slag met een geavanceerde babysimulatiepop. Het ziekenhuis heeft hiermee de primeur in Europa.

 
De pop simuleert alle vitale functies en zal gebruikt worden voor medische teamtrainingen gericht op onderlinge communicatie en samenwerking.
 
'Echte baby'
De pop ziet eruit als een voldragen baby en ‘gedraagt’ zich ook zo. Een aantal veel voorkomende complicaties bij pasgeborenen is erin voorgeprogrammeerd. Daarnaast kan de trainer zelf allerlei scenario’s programmeren, afhankelijk van het doel van de training. De pop is via een draadloos systeem verbonden met een computer. De trainer kan tijdens de training het scenario nog aanpassen. Alles wat de teamleden tijdens de training doen wordt door de computer vastgelegd. Op deze manier kan er achteraf uitgebreid geëvalueerd worden.
 
Oefenen
De pop is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar op dit moment enkele exemplaren in gebruik zijn. Op 15 mei komt een vertegenwoordiger van de leverancier de pop installeren, demonstreren en instructie geven aan de gebruikers. Medewerkers van de afdeling kindergeneeskunde van het Maxima Medisch Centrum zullen met de pop gaan oefenen. Dat zijn bijvoorbeeld verpleegkundigen, ok-assistenten en artsen. Een aantal kinderartsen wordt opgeleid tot trainer. In de toekomst komen de trainingen ook beschikbaar voor teams uit andere ziekenhuizen.
 
 

Redactie Nursing - Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.