Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe methode bloedafname thuis

Binnenkort verschijnt een nieuwe methode voor bloedonderzoek met laboratoriumkwaliteit op de Nederlandse markt. Hiermee kunnen mensen zelf uit één druppel bloed plasma filteren en dit opsturen naar het laboratorium.

Dit betekent dat mensen voor bloedafname niet langer naar een speciale afnamepost of het (ziekenhuis)laboratorium hoeven. De fabrikant van deze gepatenteerde methode is Demecal Europe. De resultaten van het onderzoek werden eind april gepresenteerd tijdens het Europese Prediabetes en Metabool Syndroom congres voor internisten en cardiologen in Barcelona.
 
Bloedafname
In de Nederlandse afnameposten worden jaarlijks miljoenen buisjes bloed afgenomen voor onderzoek naar o.a. hart- en vaatziekten en diabetes. Voor veel mensen is deze veneuze afname, direct uit het bloedvat, een bezwaar. Met de komst van de Demecal Set is een bezoek aan een afnamepost in het ziekenhuis niet langer nodig.
 
Zelf plasma filteren
De Demecal Set kan gemakkelijk door niet-medisch geschoolden worden uitgevoerd. Mensen kunnen zelf uit één druppel bloed uit de vingertop bloedplasma filteren met een gepatenteerd filter. Het bloedplasma wordt per post opgestuurd naar het laboratorium voor analyse. De resultaten ontvangt de aanvrager per post, e-mail of via de dokter.
 
Preventie
In Japan is de Demecal Set al een aantal jaar verkrijgbaar. Miljoenen Japanners laten hun bloed jaarlijks preventief controleren. Het bloedonderzoek helpt om aandoeningen zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen in een vroeg stadium te ontdekken. In Nederland wil Demecal de nieuwe methode eerst bij bedrijfsgezondheids- en arbodiensten introduceren. Naar verwachting komt eind 2007 een consumentenversie op de markt. Tevens komt er een versie die is afgestemd voor het gebruik in de huisartsenpraktijk.
 
 
Lees ook:

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.