Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Britse rokers moeten stoppen voor behandeling

De Britse gezondheidsdienst wil dat verstokte rokers hun slechte gewoonte opgeven voordat ze op een wachtlijst kunnen worden geplaatst voor ingrepen zoals hartoperaties of het zetten van een nieuwe heup. Dat schrijft de Sunday Times.

 
Langere herstelperiode
Deskundigen van de Nationale Gezondheidszorg (NHS) in Leicester, waar dit plan al vaste vorm heeft gekregen, stellen dat rokers een langere herstelperiode nodig hebben na een ingreep en daardoor ziekenhuisbedden langer bezet houden dan nodig en de kosten van een hospitalisatie opdrijven.
'Als mensen, voor een operatie, stoppen met roken dan zal dat hun herstel
bevorderen. Het vermindert de kans op hart- en longcomplicaties en wonden genezen dan sneller. Het is niet de bedoeling om mensen het recht op een operatie te ontzeggen, maar wel om na te gaan of het resultaat niet kan worden verbeterd door hen te doen stoppen met roken', aldus een woordvoerder van de NHS.
 
Operaties uitstellen
In de praktijk zou dat erop neerkomen dat een patiënt een maand voor de
ingreep de sigaretten opgeeft. Maar aangezien het langer dan een maand kan duren voor dat goede voornemen wordt uitgevoerd, zouden operaties in veel gevallen met twee tot drie maanden kunnen worden uitgesteld. Het gaat hier niet om een onwrikbare regel, zo wordt beklemtoond, want bij patiënten die echt niet kunnen stoppen, bepaalt de behandeldend arts of er toch wordt geopereerd.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.