Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Elektronisch patiëntendossier niet haalbaar in 2009'

De doelstelling van het kabinet het elektronisch patiëntendossier (EPD) in 2009 in te voeren, is niet haalbaar.


Hobbels
De overheid werkt al jaren aan het elektronisch patiëntendossier. Met dit dossier moeten zorgverleners beter op de hoogte blijven van de medische achtergrond van hun patiënten. Op die manier moet het jaarlijkse aantal van 19.000 medische missers door vermijdbare medicatiefouten omlaag.
'Onze rondgang onder medici toont aan dat de minister van Volksgezondheid nog een lange weg heeft te gaan om die doelstelling te halen', aldus Nico Huizing, partner bij Ernst & Young. 'Er zijn veel hobbels te nemen. Het is bijvoorbeeld nog niet volledig duidelijk welke informatie in het elektronisch medicatiedossier (EMD) wordt opgenomen.'
 
De invoering
Het EMD, dat de uitwisseling van patiëntengegevens over medicijngebruik moet verbeteren, is een belangrijke basis voor het patiëntendossier.
Een woordvoerster van Volksgezondheid noemt de conclusie 'eigenlijk een beetje onzin'. Volgens haar is het wel degelijk duidelijk wat in het elektronisch medicatiedossier moet komen te staan, namelijk 'alle voorgeschreven medicatie'. Het ministerie houdt dan ook vast aan de invoering van het elektronisch patiëntendossier in 2009.

Haagse marsmuziek
Huizing van Ernst & Young stelt verder dat een grote meerderheid van de zorgverleners in de pilotregio's verwacht zich niet nog in 2007 aan te sluiten op het EMD of het elektronisch waarneemdossier (WDH). 'Kortom: de zorg loopt absoluut niet in de pas van de Haagse marsmuziek.'
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.