Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Levenslange nazorg nodig na kinderkanker

‘Driekwart van de overlevenden van kinderkanker heeft één of meerdere gezondheidsproblemen, een kwart zelfs vijf of meer tegelijk. Levenslange nazorg kan deze kinderen veel ellende besparen.'

Dat zei prof.dr. Huib Caron, hoogleraar Kinderoncologie in het AMC op een persconferentie van het medische tijdschrift JAMA. Orthopedische problemen, nieuwe vormen van kanker en stoornissen in de hormoonhuishouding, maar ook psychosociale problemen komen vaak voor.

Het onderzoek
De onderzoekers spoorden alle overlevende patiënten op die gedurende dertig jaar - van 1966 tot 1996 - in het Emma Kinderziekenhuis AMC zijn behandeld. Ieder van de ruim dertienhonderd opgespoorde kinderen en jongvolwassenen onderging een uitvoerig algemeen gezondheidsonderzoek, al naar gelang kankertype en soort behandeling nog aangevuld met specifieke tests.

De resultaten
De onderzoeksresultaten leren dat driekwart van de mensen die kinderkanker achter de rug hebben met gezondheidsproblemen wordt geconfronteerd. Bij vijfentwintig procent werden er vijf of nog meer vastgesteld, terwijl veertig procent overlevenden te maken kreeg met ernstige of zelfs levensbedreigende late gevolgen. In het licht van de gemiddelde leeftijd van de onderzochte groep - 25 jaar - noemen de onderzoekers dat opvallend hoge percentages.

Meeste klachten
De meest voorkomende gezondheidsproblemen blijken orthopedische klachten, neurologische problemen, tweede tumoren, problemen met de hormoonhuishouding, onvruchtbaarheid en psychosociale problemen. Onderscheiden naar type kanker werden de meest ingrijpende late gevolgen gevonden bij overlevenden van botkanker.

AMC

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.