Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe kunsthuid geeft minder littekens

Een kunstmatig ontwikkelde huid die ervoor zorgt dat littekens veel sneller verdwijnen moet een einde maken aan pijnlijke, herhaalde huidtransplantaties.
Nieuwe kunsthuid geeft minder littekens

Britse wetenschappers verbonden aan het bedrijf Intercytex hebben een kunsthuid ontwikkeld die niet door de echte huid wordt afgestoten, wat wel vaak gebeurde met de kunsthuiden die tot nu toe waren ontwikkeld.
 
Pijnlijk
Ze hopen dat de nieuwe kunsthuid pijnlijke huidtransplantaties overbodig zal maken. Mensen met grote wonden waarbij veel huid is beschadigd, zoals brandwonden, worden nu behandeld door een stuk huid van een andere plek van hun lichaam, bijvoorbeeld van hun bil, over de wond te leggen. Deze huidtransplantaties zijn vaak pijnlijk en moeten vele keren worden herhaald.
 
Omdat de kunsthuid is gemaakt van een proteïne die het menselijke lichaam zelf ook gebruikt om nieuwe huid aan te maken, hoeft er geen eigen huid meer te worden getransplanteerd.
 
Proefpersonen
Tijdens proeven sneden de onderzoekers een ovaal stukje huid uit de armen van zes proefpersonen. De echte huid werd vervolgens vervangen door de kunsthuid. Na 28 dagen bleken de wonden goed te zijn geheeld, met nauwelijks sporen van een litteken.
De onderzoekers verklaren tegen de BBC dat ze verbaasd waren dat de wonden zo snel genezen. Paul Kemp van Intercytex zegt dat de kunsthuid een revolutie in de behandeling van brand- en andere wonden kan betekenen. Wel moet de kunsthuid eerst nog bij grotere wonden worden getest. 
 
In Nursing juli-augustus 2007 verschijnt een artikel over de behandeling van littekens.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.