Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hogere overlevingskans door nieuwe baby-chemo

Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft een nieuwe, zeer efficiënte chemokuur ontwikkeld waarmee meer dan de helft van de baby's met lymfatische leukemie overleeft.

 
De zeldzame, acute vorm van leukemie (ALL) was tot nu toe voor baby's onder de 1 jaar bijna altijd dodelijk. Slechts 15 procent overleefde de ziekte. Met de nieuwe Rotterdamse chemokuur gaat het sterftecijfer drastisch omlaag, zo is te lezen in The Lancet.
 
Meerdere doses
Wanneer baby’s met ALL het middel, cytarabine, krijgen toegediend, een paar keer in verschillende doses, dan stijgt de overlevingskans na vijf jaar tot boven de 50 procent. Dit blijkt uit internationaal onderzoek in 22 landen; 482 baby’s deden eraan mee, onder meer van het coördinerende Sophia Kinderziekenhuis. ‘Als een kind na drie jaar nog schoon is, is het geheel genezen’, zegt onderzoekscoördinator kinderoncoloog Rob Pieters.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.