Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kat voorspelt sterfte in verpleeghuis

Een kat in een Amerikaans verpleeghuis weet te voorspellen wanneer bewoners overlijden. Al 25 keer heeft hij een sterfgeval voorzien.
Dat blijkt uit een waargebeurd verhaal in de New England Journal of Medicine.

 
De verpleeghuiskat lijkt aan te kunnen voelen wanneer een bewoner gaat overlijden; de kat kruipt tegen de bewoner aan in de laatste uren van diens leven en blijft daar liggen tot het einde. Medewerkers vertrouwen inmiddels zo op het instinct van kat Oscar, dat zij familieleden waarschuwen als de kat bij iemand neerstrijkt.
 
Kattenexperts
De kat is als kitten in het verpleeghuis terecht gekomen en kent de meeste bewoners dan ook al jaren. Kattenexperts bevestigen dat de dieren kunnen aanvoelen wanneer iemand ziek en zelfs stervende is, zeker wanneer zij diegene al langer kennen.
 
Snuffelen
Oscar weet volgens de staf van het huis beter dan zij wanneer iemand gaat sterven. Zo ging hij eens binnen bij een vrouw die voor het personeel overduidelijk stervende was, maar liep vrijwel meteen de kamer weer uit. Na meer dan tien uur, twee uur voordat de vrouw stierf, kwam Oscar weer binnen, snuffelde wat en besloot toen naast de vrouw te gaan liggen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.