Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wegwerp-stuwband voorkomt MRSA

Twee pas afgestudeerde Britse doktoren hebben een wegwerp-stuwband ontwikkeld in de strijd tegen MRSA-besmetting.
Wegwerp-stuwband voorkomt MRSA

Het was de artsen van het Imperial College in Londen opgevallen dat de tourniquets die worden gebruikt bij bloedafname en het inbrengen van infusen steeds weer opnieuw werden gebruikt bij verschillende patiënten. Zij raakten er daarom van overtuigd dat de stuwbanden een enorm risico voor kruisbesmetting vormden.
 
MRSA
Uit navraag bij collega-artsen, verpleegkundigen en laboranten bleek dat een stuwband tussen de twee weken en twee jaar werd gebruikt, en dagelijks bij elf patienten werd omgedaan. Dit terwijl de banden niet vaak werden schoongemaakt. Na een test bleek dat drie stuwbanden besmet waren met MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) en dertig met MSSA (Methicillin Sensitive Staphylococcus Aureus).
 
Papieren stuwband
De artsen ontwikkelden zelf een goedkope, geplastificeerde papieren stuwband voor eenmalig gebruik, de 'Tournistrip '. Het ontwerp was geïnspireerd door de polsbandjes die je omkrijgt bij popfestivals en ongeveer net zo breed als een horlogebandje.
Een aantal andere Britse instellingen heeft al belangstelling getoont voor de Tournistrip.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.