Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Roker blijft doorroken ondanks longziekte

Longverpleegkundigen zullen er regelmatig mee te maken krijgen: de COPD-patiënt die stug blijft doorroken, ook al weet hij dat hij een pijnlijke dood kan sterven. Dat dit vaak voorkomt, blijkt uit recent onderzoek van De Universiteit Maastricht.

 

Van de langdurige rokers wordt 30 tot 50 procent getroffen door COPD. Naar verwachting groeit COPD de komende vijftien jaar wereldwijd uit tot doodsoorzaak nummer drie.

Pijnlijke dood
Onderzoeker Daniel Kotz volgde de afgelopen jaren driehonderd rokers met beginnend COPD. Zelfs al wisten de deelnemers dat ze aan de ziekte leden en op termijn een pijnlijke dood zouden sterven als ze doorrookten, dan nog woog dat in de meeste gevallen niet op tegen het kortetermijnvoordeel van een sigaret, aldus Kotz.
 Via een longfunctietest werden driehonderd rokers met beginnend COPD opgespoord, die zelf nog niet wisten dat ze de ziekte onder de leden hadden.

Verdeling
Ze werden verdeeld over drie groepen. Eén groep werd indringend geïnformeerd over de ziekte en de onvermijdelijke afloop daarvan bij verder rookgedrag. De tweede groep werd niet over de eigen ziekte geïnformeerd, wel over COPD in het algemeen. De derde werd slechts naar de huisarts verwezen.

In groep 1 was 51 procent gestopt na vijf weken. In groep 2 was dat 40 en in groep 3 18 procent. Maar na een jaar was dat verschil verdampt: van groep 1 en 2 was ongeveer 11 procent gestopt, van groep 3 ruim 5 procent.

Ver van je bed
'Het heeft blijkbaar geen effect op lange termijn om mensen te confronteren met hun ziekte', aldus Kotz. 'COPD ontwikkelt zich heel langzaam, wat het een ver-van-je-bed-ziekte maakt.'
Daniel Kotz promoveerde 21 november op zijn onderzoek.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.