Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Infuus met natriumbicarbonaat is riskant

Het geven van natriumbicarbonaatinfusen bij kwetsbare patiënten is riskant en zinloos. Dit concluderen twee arts-deskundigen die op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) rapporten uitbrachten.

 

De IGZ vroeg om het advies toen vorig jaar een kankerpatiënte in het VUMC overleed nadat zij in een Bilthovense kliniek natriumbicarbonaat toegediend had gekregen. Deze kliniek is inmiddels onder druk van de IGZ met deze behandeling gestopt en zal deze ook niet hervatten. Overigens staat nog steeds niet vast of de patiënte als gevolg van de natriumbicarbonaat therapie is overleden. Het openbaar ministerie heeft dit nog in onderzoek.

Geen wetenschappelijk bewijs

Op basis van de deskundigenrapporten is de inspectie allereerst tot de conclusie gekomen dat er geen wetenschappelijk onderbouwde informatie bestaat die rechtvaardigt dat natriumbicarbonaat aan kankerpatiënten wordt voorgeschreven buiten het in de bijsluiter omschreven indicatiegebied. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat de therapie kanker geneest of terugdringt.

Risico's

De inspectie concludeert dat het toedienen van natriumbicarbonaat zelfs risico's oplevert voor patiënten met hoge bloeddruk, patiënten met long, hart en nierafwijkingen en voor kankerpatiënten. Zeker als niet ook dagelijks een aantal bloedwaarden van de patiënt voor tijdens en na de behandeling worden gecontroleerd. De balans van het lichaam kan bij het toedienen van grote hoeveelheden volledig ontregeld raken. Dat kan bij ernstig zieke mensen mogelijk leiden tot schade aan organen. Bij zieke mensen is er eigenlijk sprake van onverantwoorde zorg als de toediening van dit product zonder controle wordt toegepast.

Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Luke

    1 dode door natriumcarbonaat- therapie?(wat dus nog niet zeker is) maar dan nu eens de waarheid over hoeveel mensen er sterven door regulieren kanker behandeling zoals straling en chemo-therapie?weet iemand de - echte !!!- cijfers?

  • no-profile-image

    vanessa

    Natriumbicarbonaat gebruik je toch om sonde's mee door te spuiten als ze verstopt zitten?

Of registreer je om te kunnen reageren.