Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hielprik in de knel door feestdagen

Het ministerie van VWS vraagt gemeenten dringend om de vrijdag na Hemelvaart open te zijn voor ouders die aangifte willen doen van de geboorte van hun kind. Blijven zij die dag dicht, dan kan het te lang duren voor de kersverse inwoner een hielprik krijgt.

'Hiermee kunnen levens gemoeid zijn', staat in een brief van het ministerie die alle gemeenten ontvangen. De hielprik, waarmee ernstige behandelbare aandoeningen aan het licht kunnen komen, moet bij voorkeur tussen twee en vier dagen na de geboorte worden afgenomen. Dat gebeurt pas nadat de ouders aangifte bij de gemeente hebben gedaan.

Sluiting
Door sluiting van gemeentehuizen op 2 mei zouden ouders daar van 30 april tot en met 5 mei niet terechtkunnen. Het ministerie heeft vernomen dat een aantal gemeenten deze dagen dicht wil blijven.
Burgerzaken
VWS roept gemeenten op om de afdeling burgerzaken open te houden op dagen die niet zijn erkend als feestdag. Rond de afgelopen jaarwisseling dreigde hetzelfde probleem, maar toen openden de betrokken gemeenten op verzoek van het ministerie alsnog hun loketten. Jaarlijks krijgen ruim 180.000 baby's een hielprik.
 
 
Lees ook:

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.