Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ziekenhuizen zijn slordig met medisch gas'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt alle Nederlandse ziekenhuizen hun controle op de tanks met zuurstof en andere gassen te verscherpen.

De Inspectie heeft 'bij herhaling' geconstateerd dat toezicht ontbreekt. Dit heeft de inspectie gemeld naar aanleiding van de bijna-ramp met een zuurstoftank in een Tilburgs ziekenhuis.
Een Franstalige Belgische chauffeur van de Italiaanse stikstofleverancier had per ongeluk de zuurstoftank van het ziekenhuis gevuld met stikstof. De fout werd op tijd gesignaleerd en een ramp afgewend. Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg trad onlangs naar buiten met het voorval, dat al vorig jaar zomer gebeurde, en werd daarop volgens eigen zeggen 'overspoeld' met reacties.
 
Onvoldoende aandacht voor kwaliteit
De Inspectie roemt die openheid, maar signaleert 'dat ziekenhuizen niet genoeg aandacht besteden aan het waarborgen van de kwaliteit'.
Een woordvoerster van de IGZ refereert mede aan een incident in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waarbij vorig jaar augustus tijdens een operatie zuurstof in plaats van koolstofdioxide in de buikholte van een patiënt werd gepompt. Bij het gebruik van koolstofdioxide bolt de buik op, waardoor de organen vrij komen te liggen en de chirurg er beter zicht op heeft. Maar door het foutieve gebruik van zuurstof vloog weefsel in de buik in brand. 'Hieruit blijkt dat het hele proces rondom medische gassen onvoldoende wordt gecontroleerd', zegt de IGZ.
 
Verantwoordelijkheid
De Inspectie zegt alle ziekenhuisbesturen binnenkort schriftelijk op hun verantwoordelijkheid te zullen wijzen om voor het gebruik van medische gassen zoals zuurstof en stikstof een 'kwaliteitssysteem' op te zetten.
 
 
Lees ook:
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.