Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundig leiderschap voorkomt fouten'

'Veiligheid vraagt om actief leiderschap van verpleegkundigen.' Dat heeft verpleegkundig directeur Julie Morath gezegd tijdens de tiende Anna Reynvaan Lezing.

 

De lezing vond gisteren voor de tiende keer plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, in aanwezigheid van prinses Maxima. Volgens Julie Morath, Chief Operating Officer of Children's Hospitals and Clinics of Minnesota, is actief verpleegkundig leiderschap een van de aandachtspunten ter voorkoming van fouten en verbetering van patiëntveiligheid. Dit houdt in dat verpleegkundigen zich moeten afvragen of hun ziekenhuis een veilige plek is en fouten openlijk moeten kunnen bespreken. 'Verpleegkundigen zouden hun collega bijvoorbeeld moeten bedanken, als die hen erop wijst als zij zich niet aan de handhygiëne houden,' zegt Morath.

Management
Daarnaast moeten instellingen hun systemen van zorg in kaart hebben, omdat fouten niet sec door individuen worden gemaakt, maar een onderdeel zijn van een langere keten van problemen in de instelling. Daarom zijn ook de betrokkenheid van het management en de inzet van zogenaamde Safety Action Teams belangrijk om een 'harmfree hospital' te zijn, zegt de verpleegkundig expert.

Medicatiefout
Bijzonder is dat de Children's Hospitals and Clinics of Minnesota ook families en patiëntjes betrekken bij hun patiëntveiligheidsbeleid. Zo zijn de ouders van een jongen bij wie ooit een ernstige medicatiefout werd gemaakt, betrokken in een focusgroup van het ziekenhuis rond patiëntveiligheid.

Lijnsepsis
Door de aanpak is er in haar eigen ziekenhuis het afgelopen jaar bijvoorbeeld geen lijnsepsis opgetreden,, zegt Julie Morath.


Lees ook:

Redactie Nursing - Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.