Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Klink: verklaring goed gedrag voor verpleegkundige

Minister Ab Klink (VWS) wil dat verpleegkundigen en artsen bij inschrijving of herregistratie in het BIG-register een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen.

Daarmee wil hij de patiënten beter beschermen tegen foute hulpverleners . Dat schrijft Klink in een brief aan de Kamer.
 
Onderzoek
Vorig jaar heeft Klink een onderzoek aangekondigd naar de wenselijkheid van zo’n verklaring van goed gedrag voor beroepsbeoefenaren in de zorg. Dat onderzoek is bijna afgerond. In het onderwijs is een dergelijke verklaring verplicht, in de gezondheidszorg nog niet.
 
Strafblad
Een Verklaring Omtrent Gedrag wordt afgegeven door de gemeente en geeft aan dat de persoon geen strafbare gedragingen op zijn naam heeft staan. Als iemand wel een strafblad heeft, wordt gekeken of het delict een goede beroepsuitoefening in de weg kan staan. Zo zal een taxichauffeur die is betrapt op dronken rijden geen taxivergunning krijgen, maar een onderwijzer met een slok op mag waarschijnlijk wel voor de klas.
 
Herregistratie
Volgens Klink zit de patiënt in een kwetsbare positie, met name bij één-op-één contact met de hulpverlener. Hij wil dan ook dat alle artikel-3 beroepen in de toekomst zo’n Verklaring Omtrent Gedrag moeten kunnen overleggen om in het BIG-register te komen of te blijven. Zo’n verklaring kost zo’n 30 euro. Dat bedrag komt bij de 85 euro voor de herregistratie in het BIG-register.
 

 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.