Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Martini Ziekenhuis opent desinfectiestraat

De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het nieuwe Martini Ziekenhuis beschikt over een innovatieve ‘desinfectiestraat’ voor het wassen en desinfecteren van instrumenten.

Het Martini Ziekenhuis  is daarmee de tweede in Europa. Ook een Duits ziekenhuis werkt met een geautomatiseerde ‘straat. Bovendien kan de CSA, via een nieuw instrumentenvolgsysteem, alle instrumentensets te traceren vanaf wasmachine tot en met OK.
 
Volautomatisch
In de ‘desinfectiestraat’ komen de rekken met sets handmatig op de lopende band terecht, maar daarna start het volautomatische proces. Vanaf de voorreinigingsmachines rollen de sets volledig automatisch in en uit de was- en desinfecteermachines. Voorheen gebeurde het in- en uitladen van deze machines met de hand, wat het doorloopproces vertraagde.
 
Spoedoperatie
Door middel van barcodes zijn de instrumentensets vervolgens gemakkelijk te scannen op diverse plaatsen in het sterilisatie- én operatieproces. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat wanneer de OK over een uur een ‘heupset’ nodig heeft voor een spoedoperatie, op de OK zelf gekeken kan worden waar die set zich op dat moment bevindt; bijvoorbeeld op de CSA, in wasmachine drie, die over twintig minuten gereed is. Tevens wordt de koppeling met de patiënt vergemakkelijkt, dankzij de digitale registratie van de gebruikte instrumenten.
 

 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.