Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Negatieve druktherapie heeft geen effect

Het positieve effect van negatieve druk- of VAC-therapie bij wonden heeft geen wetenschappelijke basis.
 
Negatieve druktherapie heeft geen effect

Mensen uit de praktijk zijn enthousiast over negatieve druktherapie (NDT). Maar uit literatuuronderzoek blijkt dat er geen verschillen zijn met traditionele wondbehandelingen. Bij de met NDT behandelde chronische wonden komen zelfs meer bijwerkingen voor, zoals schade aan de omliggende huid. Dit schrijven onderzoekers Dirk Ubbink van het AMC Amsterdam en Hester Vermeulen van de Amsterdam School of Nursing in het juninummer van Nursing.

 
Thuiszorg
‘Het feit dat verzekeraars sceptisch staan tegenover toepassingen van NDT in met name de thuiszorg lijkt dus terecht’, zeggen Ubbink en Vermeulen. Hun conclusies komen overeen met die van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) in Brussel. Ook die oordeelde dat de effectiviteit en de veiligheid van NDT niet is bewezen. Het is daarom niet per se een goed alternatief voor klassieke wondbehandeling.
 
Complicaties
Ubbink en Vermeulen onderzochten de effecten van NDT bij:
In de studie werd gekeken naar wondgenezing, infecties, bijwerkingen en kosten. Bij geen van de wondtypen zagen de onderzoekers verschillen in wondgenezing. Wel traden er iets meer complicaties op bij de met NDT behandelde patiënten met chronische wonden. Bij de berekeningen van de kosten spraken de onderzoeken elkaar tegen. Ubbink en Vermeulen hebben vergeleken negen studies naar het effect van NDT.  
 
Door: Leendert Douma | Redactie Nursing
 
Lees ook:

 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.