Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Selectie embryo's mogelijk in individuele gevallen

Een toetsingscommissie gaat in individuele gevallen bekijken of selectie van embryo's op ernstige erfelijke aandoeningen is toegestaan. Dat is de uitkomst van beraad binnen het kabinet over de onenigheid die over embryoselectie was ontstaan.

Vrijdag hakt het kabinet waarschijnlijk de knoop door, aldus ingewijden dinsdag na een overleg tussen vicepremier André Rouvoet en minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

Compromis
Het compromis houdt in dat de selectie van embryo's toch uitgebreid mag worden. Wel komen er criteria voor de ernst en de aard van de aandoening waarop embryo's geselecteerd mogen worden. Ook spelen daarbij mogelijkheden voor behandeling en de psychische gesteldheid van de ouders een rol. De toetsingscommissie bekijkt per geval in hoeverre aan deze voorwaarden is voldaan.

Conflict
Enkele weken terug ontstond een conflict in de regeringscoalitie over embryoselectie. Bussemaker (PvdA) moest na verzet van Rouvoet (ChristenUnie) een brief intrekken waarin ze aankondigde dat de embryoselectie zou worden uitgebreid. Nu wordt deze methode na reageerbuisbevruchting toegepast bij ziektes die zich zeker zullen voordoen als een embryo de ziekte draagt. Bussemaker wilde ook selectie mogelijk maken voor ziektes waarbij niet met zekerheid vaststaat dat die zich zullen manifesteren, zoals erfelijke borst- en darmkanker.
 
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.