Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleging verzorgde besmette vrouw in isolatie

Het verplegend personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stelde zich professioneel op bij verzorging van de vrouw die onlangs in Uganda besmet raakte met het Malburgvirus. De vrouw is vrijdagochtend overleden.

Dat zei Jaap van Dissel van het ziekenhuis donderdag tijdens een bijeenkomst bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Volgens hem had het verplegend personeel vertrouwen in de isolatiemaatregelen en was het niet bang voor besmetting.
 
Het Marburgvirus
De 40-jarige vrouw, die besmet was met het Marburgvirus, een zeer besmettelijke ziekte die koorts en bloedingen veroorzaakt, lag in het LUMC op de intensive care. De patiënt lag in een kamer met een sluis. Door 'onderdruk' kon lucht niet van binnen naar buiten. 'Iedereen die de kamer betreedt, draagt een overall en ook de oogslijmvliezen worden beschermd', aldus Van Dissel. Het virus kan worden overgebracht door lichaamsvloeistoffen.
 
Koorts controle
De patiente is in juni besmet geraakt tijdens een 23-daagse vakantie in Uganda. De groep van honderd mensen die de afgelopen dagen tijd contact heeft gehad met de zieke vrouw, moet onder meer worden gecontroleerd op koorts. Ook 45 medewerkers van het Elkerliek Kliniek in Helmond, waar de vrouw in eerste instantie op 5 juli was opgenomen, moeten twee keer daags temperatuur opnemen.

Aangevallen door vleermuis
Waarschijnlijk is de vrouw besmet via een vleermuis tijdens een bezoek aan de Python Cave in het Ugandese Maramagambo Forest. De grot staat bekend om haar grote vleermuispopulatie. Tijdens het bezoek werd de vrouw aangevlogen door een van de dieren.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.