Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

RTC: verpleegkundige hield geen afstand

Het Regionaal Tuchtcollege (RTC) Amsterdam heeft een verpleegkundige een waarschuwing gegeven voor grensoverschrijdend gedrag. Het verzorgingshuis waar de verpleegkundige werkte, heeft haar arbeidscontract inmiddels ontbonden.

De verpleegkundige werkte als weekend/nacht/avondhoofd (WAN) en moest voor de tuchtrechter verschijnen wegens 'te intiem contact' met een 95-jarige bewoner van het verzorgingshuis. Zij zou hem onnodig hebben ontkleed en hebben aangeraakt. De rechter achtte dit echter onvoldoende bewezen.
 
Voorkeur
Wel verwijt het tuchtcollege haar dat zij onvoldoende afstand heeft gehouden ten opzichte van deze cliënt. Tijdens haar diensten als WAN-hoofd bleef zij de betreffende cliënt, die op een andere afdeling lag, persoonlijk verzorgen. Hierdoor ontstond in het huis en bij familie de indruk dat zij voorkeur had voor bepaalde cliënten.
 
Professioneel handelen
Volgens de rechter is dat een fenomeen waar medewerkers in de langdurende zorg voor moeten waken, omdat het contact al zo intensief is. 'Zij heeft met dat gedrag zelf de problemen veroorzaakt door de grens tussen functionele en emotionele betrokkenheid te overschrijden', zei de rechter. 'In dergelijke gevallen getuigt het dus ook van professioneel handelen om de taken van WAN-hoofd en verpleegkundige te scheiden.'
 

Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.