Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige krijgt eigen ‘assistent’

Verpleegkundigen in het TweeSteden ziekenhuis krijgen per 1 oktober ondersteuning ter verlichting van hun takenpakket. In beide vestigingen van het ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk gaan speciale ‘gastteams’ de verpleegkundigen helpen.
Verpleegkundige krijgt eigen ‘assistent’

De gastteammedewerkers worden ingezet op de afdelingen chirurgie, gynaecologie en neurologie. Daar zullen de verpleegkundigen minder ondersteunend werk hoeven te verrichten. Zo kunnen zij zich meer richten op de ‘echte’ verpleegkundige zorgtaken.
 
Signalerende rol
De gastteammedewerker werkt nauw samen met de verpleegkundige. De ‘assistent’ verzorgt het eten en drinken van patiënten, helpt bij het verschonen van de patiënt en het bed, haalt kranten en tijdschriften, zorgt voor het vervoer van patiënten van en naar onderzoeken en houdt de kamer schoon. Daarnaast heeft de gastteammedewerker een signalerende rol naar de verpleging voor de gemoedstoestand van ‘zijn’ patiënt. De opgenomen patiënt kan met vragen die niet direct over de behandeling gaan bij één persoon terecht. De verpleegkundige verricht het meer specialistische verpleegkundige werk.
 
Arbeidsmarkt
De introductie van de gastteammedewerker biedt volgens het TweeSteden ziekenhuis voordelen voor zowel patiënt als verpleegkundige. Het ziekenhuis wil de patiënt middels het initiatief meer gerichte service en persoonlijke aandacht bieden. Verwacht wordt dat het werken met gastteams de verpleegkundige zorg ten goede zal komen.
Het TweeSteden ziekenhuis ziet het ook als ‘goed instrument in een krapper wordende arbeidsmarkt’. Gastteammedewerkers worden opgeleid tot helpende op niveau 2, een opleiding die het resultaat is van intensieve samenwerking tussen de School voor Gezondheidszorg van ROC Tilburg en het TweeSteden ziekenhuis.

 
Lees ook:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.