Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kamer stemt in met elektronisch patiëntendossier

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Naar verwachting worden zorgverleners in het voorjaar van 2010 verplicht om zich aan te sluiten op het computersysteem waarmee ze informatie over patiënten en hun medicijngebruik kunnen uitwisselen.

De Kamer stemde donderdag in met de wet die de verplichte aansluiting regelt. Die verplichting geldt alleen voor huisartsen, apothekers en specialisten; patiënten staat het vrij om bezwaar te maken tegen deelname aan het dossier. Ook moeten ze een arts toestemming geven om de gegevens in te zien. Een arts mag dit alleen doen als hij de patiënt in behandeling heeft.

Veiligheid regelen
Minister Klink (Volksgezondheid) was van plan het EPD al dit najaar in te voeren, maar heeft de invoering iets verschoven omdat dan nog niet alle zorgverleners de veiligheid van hun systeem goed hebben geregeld. Voorafgaand aan de invoering wil de minister ook nog hackers op het patiëntendossier loslaten.

Inzage in dossier
Het uitstel biedt de minister ook nog gelegenheid tegemoet te komen aan de wens van de Kamer dat bij invoering de patiënt meteen inzage kan krijgen in zijn eigen dossier. Ook kan hij zien welke artsen er allemaal gebruik van hebben gemaakt. De digitale patiëntendossiers moeten het aantal fouten dat artsen maken terugdringen. Ook hoeven onderzoeken minder vaak overgedaan te worden.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.