Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pijnstiller van de markt om fatale overdosering

EMEA wil medicijnen die dextropropoxyfeen bevatten van de markt halen. Veiligheidsonderzoek heeft een significant aantal sterfgevallen als gevolg van overdosering aan het licht gebracht.
Pijnstiller van de markt om fatale overdosering

Het advies van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA betreft zowel middelen die dextropropoxyfeen bevatten als medicijnen waarbij dextropropoxyfeen de enige actieve stof is (verkocht onder de merknaam Depronal®). De Europese Commissie moet aan het advies van de EMEA nog een wettelijke status geven, zo rapporteert Mednet.

Fatale overdosering
Dextropropoxyfeen behoort tot de groep morfineachtige pijnstillers of opiaten. De sterke pijnsatiller wordt al ongeveer 40 jaar voorgeschreven, alleen of in combinatie met (voornamelijk) paracetamol. Al een aantal jaren zijn er zorgen over fatale overdosering, zowel bewust als onbedoeld. Verschillende lidstaten hebben veiligheidsonderzoek uitgevoerd, maar die onderzoeken leidden tot wisselende conclusies. Sommige lidstaten haalden de middelen van de markt, andere niet.

Niet effectiever
Om hierin enige uniformiteit te bewerkstelligen heeft de EMEA zelf een kosten-baten onderzoek gedaan, allereerst van de combinatiepreparaten met dextropropoxyfeen en paracetamol en later ook van de medicijnen die alleen dextropropoxyfeen bevatten. De conclusie was dat deze medicijnen niet effectiever zijn dan andere pijnstillers, maar wel voor sterfte vanwege overdosis zorgen.

Mednet
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    hej

    Nou ik zou toch niet graag willen dat ik dit medicijn niet meer krijg,ik heb er erg veel baat bij.omdat andere medicijnen zoals paracetemol niet werkt en ik hybroprofen niet mag gebruiken vanwege mijn longen.

  • no-profile-image

    Saman

    Net nu Michael is overleden moet zijn lievelings medicijn van de markt af? Hij was misschien significant voor de rest van de gebruikers? Ik hoop het niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.