Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Longkanker: alsnog stoppen met roken helpt

Rokende patiënten bij wie longkanker is geconstateerd, kunnen maar beter niet denken dat het toch niets meer uitmaakt en blijven roken. Alsnog stoppen met roken kan de overlevingskansen aanzienlijk verbeteren.

Dit blijkt uit wetenschapppelijk onderzoek dat de universiteit van het Engelse Birmingham vrijdag publiceert. Van een groep longkankerpatiënten die meteen na de diagnose stopten met roken, was na vijf jaar nog 63 à 70 procent in leven. Van een controlegroep die doorpafte, haalde maar 29 à 33 procent die overlevingstermijn.

Volgens de wetenschappers bevordert tabaksgebruik mogelijk de groei van de tumor.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Jona

  Piet, je hebt het bericht verkeerd begrepen. Lees het nog eens goed!

 • no-profile-image

  Piet

  ik ben ook gestopt met roken maar statisch gezien is de kans dat ik longkanker krijg groter dan iemand die nooit heeft gerookt,als ik 'het' dus wel krijg zou ik dus weer kunnen beginnen, nou mooi niet ik voel me 100x beter nu ik niet rook en dat zal ook relatief zo zijn mocht ik 'het' alsnog krijgen

 • no-profile-image

  Bas

  Ik vind t wel lullig. Vijf jaar van kuur naar kuur. Waarschijnlijk ook nog een flink gedeelte van je longen kwijt na een operatie en dan mag je ook niet eens meer roken... Ik zou niet stoppen na de diagnose, maar goed, ik ben dan ook al een tijdje gestopt...

Of registreer je om te kunnen reageren.