Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ziekenhuispersoneel slordig met patiëntgegevens'

In ziekenhuizen wordt te slordig omgegaan met vertrouwelijke patiënteninformatie. Dit concludeert beveiligingsbedrijf Securitas uit recent onderzoek.
'Ziekenhuispersoneel slordig met patiëntgegevens'

Het beschermen van patiëntengegevens slechts bij zes procent van de ondervraagde zorginstellingen prioriteit, stelt Gerard Bongers van Securitas op website Skipr. Bongers reageert met zijn kritiek op een incident in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) waar een journalist die zich telefonisch voordeed als fysiotherapeut zonder problemen MRI-onderzoeksgegevens van AZ-doelman Joey Didulica toegestuurd kreeg.

Patiëntendossiers
Als voorbeeld van een onzorgvuldige omgang met persoonsgevoelige informatie noemt Bongers dat de gewoonte om patiëntengegevens al op een computer klaar te zetten in een behandelkamer voordat de arts aanwezig is. Ook liggen patiëntendossiers niet zelden bij de balie van de polikliniek, terwijl deze niet te allen tijde bezet is. Bovendien zijn ruimtes als het archief niet altijd voorzien van vergrendeling. Dit is ook niet vreemd gezien de aard van het werk in de zorg, maar het is wel een kwalijke zaak aangezien er in de dossiers gevoelige en persoonlijke informatie in staat.

Persoonsgegevens patiënten
Irma Meinema, privacy specialist van risk- en businessconsultant Protiviti herkent het probleem. Zij denkt dat de slordige omgang met de gegevens ook te wijten is aan onderbezetting en bezuinigingen. Doordat de aandacht en energie van het personeel verdeeld moet worden, is er te weinig oog voor de beveiliging van patiëntengegevens. Niet alleen de medische gegevens zijn hierdoor onbeschermd, ook persoonlijke informatie als het thuisadres en het Burgerservicenummer. Zo is het ziekenhuis een plek geworden om op redelijk gemakkelijk aan persoonsgegevens te komen.

Veiligheidsdeskundigen
Het probleem is volgens veiligheidsdeskundigen al lange tijd bekend in de zorg. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat nog geen kwart van de ziekenhuizen en zorginstellingen voldoet aan de NEN-norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector.

Skipr
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    Meryem

    Heb hierover een reactie gegeven werd geplaatst en vijf min later weer verwijderd.
    Heb daarover gereclameerd maar geen antwoord ontvangen hoewel de in inhoud geen namen bevatten enq netjes was.
    vr.gr. Meryem

Of registreer je om te kunnen reageren.