Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Werkdruk in verpleging is meer dan overwerk'

Niet alleen overwerk bepaalt de werkdruk die verpleegkundigen en verzorgenden ervaren. De werkomstandigheden spelen een minstens zo belangrijke rol.
'Werkdruk in verpleging is meer dan overwerk'

Nivel onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid welke factoren van invloed zijn op de werkdruk die verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg ervaren. In totaal werden ruim zeshonderd verpleegkundigen bevraagd.

Wijkverpleegkundigen klagen minder
Uit de studie bleek dat veel overwerk niet automatisch leidt tot ontevredenheid over de werkdruk. Verpleegkundigen in verpleeg- en verzorgingshuizen klaagden vaker over een te hoge werkdruk dan die in de thuiszorg, terwijl zij minder vaak overwerken.

Weinig waardering van leidinggevende
Onvrede over de kwaliteit van de geleverde zorg blijkt een belangrijke rol te spelen. Ook verpleegkundigen die weinig waardering ervaren van leidinggevenden en vinden dat zij te weinig ruimte krijgen om zelfstandig te werken, klagen vaker over een hoge werkdruk.


Door: redactie Nursing


Abonneren
Behoefte aan meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.    

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.