Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen hebben beste kans op een baan

Leerling-verpleegkundigen en verpleegkundigen hoeven de komende jaren niet te vrezen voor een baan. Tot 2016  zal de werkgelegenheid in de zorgsector flink toenemen.
Verpleegkundigen hebben beste kans op een baan

Dat blijkt uit het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’ van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Universiteit Maastricht.

Toename werkgelegenheid
Ondanks de slechte economische vooruitzichten voor 2012 zijn de werkgelegenheids-vooruitzichten voor de medici en paramedici onverminderd positief, mede door vergrijzing van de bevolking en de daarmee groeiende vraag naar zorg. De jaarlijkse toename van de werkgelegenheid tot 2016 bedraagt 2,7 procent. In geen enkele andere beroepsklasse is de uitbreidingsvraag de komende jaren zo groot. De beste kansen op een baan zijn er voor verpleeghulpen en leerling-verpleegkundigen, verplegenden en doktersassistenten, therapeuten en verpleegkundigen, artsen en medisch analisten.

Schoolverlaters
Ook voor schoolverlaters met een zorgopleiding zijn de toekomstige arbeidsmarktperspectieven gunstig. Op zowel MBO als HBO niveau zal de werkgelegenheid voor afgestudeerde verpleegkundigen toenemen. Wel moet er enige voorzichtigheid in acht worden genomen bij het interpreteren van deze toename van de werkgelegenheid, zo schrijven de onderzoekers. Nieuwe bezuinigingen in de sector kunnen een sterke toename van de werkgelegenheid verhinderen.

Minder deeltijdbanen
Het tekort aan mensen met een zorgopleiding is volgens de onderzoekers terug te dringen als de deeltijdbanen in de zorgsector ‘opgeplust’ kunnen worden. Bijvoorbeeld, wanneer alle werkenden in kleine banen met een zorgopleiding op middelbaar niveau minimaal 24 uur zouden gaan werken, dan zouden de personeelstekorten in de zorgsector voor 85 procent verdwijnen. Het bewerkstellingen dat deze mensen allemaal minimaal 24 uur gaan werken, zal echter de nodige inspanning vergen.

Universiteit Maastricht
Door: redactie Nursing


Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do's en don'ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière...

NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

Redactie Nursing.nl

2 reacties

  • no-profile-image

    G

    Ik moest in spanning afwachten of mijn contract wel verlengd zou worden. Ik moet het nog maar zien met de banen, ze liggen nu nog niet echt voor het oprapen...

  • no-profile-image

    Astrid

    Ben benieuwd of ik nu snel een baan vind. Ben verpleegkundige en sinds 1/2 jaar werkloos. Kan om gezondheidsredenen niet alle diensten doen en heb mijn leeftijd tegen. Wil graag werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.