Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geen lager infectierisico door schoon uniform

Het dragen van dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen lijkt weinig bij te dragen aan het verminderen van het infectierisico van ziekenhuispatiënten. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in de Journal of Hospital Medicine.
Geen lager infectierisico door schoon uniform

In Groot-Brittannië zijn onlangs richtlijnen ingesteld die artsen verbieden witte jassen met lange mouwen te dragen. De jassen worden over het algemeen zelden gewassen en zouden een bron van bacteriën zijn. Dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen hebben de voorkeur, omdat ze het risico op infectie zouden verlagen. Ook in Nederland moeten ziekenhuismedewerkers de onderarmen onbedekt laten en moeten uniformen dagelijks worden verschoond, zo staat beschreven in de richtlijn 'Persoonlijke hygiëne medewerkers' van de Werkgroep Infectiepreventie.

Lange mouwen
De onderzoekers vergeleken twee groepen van elk vijftig artsen die of dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen, of hun eigen onregelmatig gewassen witte jas met lange mouwen droegen. Op verschillende tijdstippen werden kweken van polsen, manchetten en zakken genomen, waarbij werd gekeken naar besmetting met de MRSA bacterie. Al binnen een paar uur na het dragen van het pasgewassen uniform met korte mouwen bleek bacteriële besmetting op te treden. Na een werkdag van acht uur bleken er geen significante verschillen in bacteriekolonisatie tussen de twee soorten kleding te bestaan. Volgens de onderzoekers is er daarom geen reden om de lange mouwen uit het ziekenhuis te verbannen.

Het artikel is in te zien op de website van Wiley.

Lees ook over infectiepreventie in het dossier Hygiëne en infectiepreventie.

Tijdschrift voor Verpleegkundigen, Mirjam Bedaf
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  chris

  Ik sluit mij, ook als adviseur infectiepreventie, helemaal aan bij de mening van Roel. We weten toch allemaal dat je geen polsen en onderarmen kunt wassen met lange uniform-mouwen.

 • no-profile-image

  Roel

  Roel (adviseur infectiepreventie)
  Toen ik de titel van bovenstaand artikel las werd ik een beetje kribbig.
  Blijkbaar worden hier een aantal basisprincipes vanuit de hygiëne even opzij geschoven en naar mijn idee een aantal kort door de bocht conclusies getrokken.
  Uitgangspunten in het algemeen bij hygiënemaatregelen houdt in dat je er zorg voor draagt dat het aantal micro-organismen (w.o. bacteriën) op een laag niveau blijft. Dit houdt in dat met een regelmatige reiniging/ wassen deze worden weggenomen. We weten dat in de tijd (van uren tot dagen) de aantallen weer langzaam toenemen op oppervlakten zoals meubilair, vloeren, huid en kleding. De suggestie wordt nu gewekt dat het niet uitmaakt of je korte of lange mouwen draagt en dagelijks wisselt van uniform. Het principe is nu juist dat je telkens weer begint met een laag uitgangsniveau op kleding. De korte mouw biedt daarnaast juist de mogelijkheid om handenhygiëne volgens richtlijn uit te kunnen voeren waarbij ook een deel van pols/ onderarm kan worden meegenomen en uiteraard ook geen sieraden gedragen worden.
  Al met al, zonde van de tijd die is gestoken in dit slechte onderzoek ik zou dan ook zeggen:
  Schoenmaker, blijf bij je leest!

 • no-profile-image

  jacq.

  Tja,dat zou best kunnen. Maar vijftig artsen, dat is niet een grote populatie om er zo'n conclusie uit te kunnen trekken.
  De conclusie is waarschijnlijk: trek ieder uur een schoon uniform aan.

  Ik moet er niet aan denken dat ik mijn uniform langer dan een dag moet dragen. Veel te smerig.
  En ik vind artsenjassen die langer gedragen worden ook niet erg schoon. Zien er altijd een beetje smoezelig uit... geen visitekaartje.

 • no-profile-image

  Ria

  Er komt vast wel weer een onderzoek dat iets anders beweert; het klinkt nl niet logisch...
  Al weet je het nooit.... schapenvachten, ijzen&fohnen en nog zo wat routines zijn ook afgeschaft, niet goed of juist schadelijk gebleken ...

 • no-profile-image

  ik

  In mijn oude ziekenhuis moesten we bij de verzorging van de patiënten een plastic overschort dragen, ook zonder mouwen. Een hoop plastic extra per dag en of het nou echt verschil maakt...

Of registreer je om te kunnen reageren.