Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Glaswol bevordert mogelijk wondgenezing

Een nieuw soort glaswol lijkt het herstel van moeilijk te genezen wonden te bevorderen. Dat melden tenminste de producenten van het materiaal in American Ceramic Society Bulletin.
Glaswol bevordert mogelijk wondgenezing

Het materiaal, gemaakt van boraat in plaats van silicium, dat normaliter gebruikt wordt voor de productie van glas, is vorig jaar getest bij twaalf diabetespatiënten met slecht genezende wonden. De glaswol lijkt niet alleen een ontstekingsproces op te wekken, wat gunstig is voor de wondgenezing, maar heeft mogelijk ook een antimicrobiële werking. Omdat deze claims op basis van zeer beperkt onderzoek van de firma zelf worden gedaan, moeten we in dit stadium echter voorzichtig zijn in het omarmen van dit materiaal.

Nauwelijks littekenvorming
Het katoenachtige spul liet de als gevolg van veneuze insufficiëntie slecht genezende wonden opmerkelijk snel herstellen, vertelt Peggy Taylor in het blad, zij is als verpleegkundige betrokken bij het onderzoek. ‘Een aantal patiënten had wonden die al langer dan een jaar niet wilden genezen. Bij acht patiënten genas de wond met het gebruik van de boraatglaswol waarbij er nauwelijks sprake was van littekenvorming. De wonden van de andere vier patiënten zijn inmiddels bijna genezen.’

Het materiaal, dat de naam DermaFuse heeft gekregen, zal binnenkort in een grootschaliger onderzoek worden onderzocht aan de universiteit van Illinois in Chicago. Pas dan kan het bedrijf zijn claims echt waarmaken. Of niet.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Margot (redactie Nursing)

  @Bram. Goede opmerkingen. De tekst is genuanceerd.

 • no-profile-image

  Bram

  De verwijzingen onder het artikel in MC bestaan uit manshoge links naar een PR pagina voor de producent op de website van een overkoepelend organisatie van keramiekproducenten. De publicatie waar men daarin naar verwijst vertoont geen enkel kenmerk van gedegen wetenschappelijk onderzoek op basis waarvan de geboden conclusies kunnen worden getrokken.

  http://americanceramicsociety.org/bulletin/2011_pdf_files/may_11/

  De wijze van beschrijving doet een oorzakelijk verband tussen wondgenezing en glaswol vermoeden, maar daar is geen grond voor. MOGELIJK bestaat er een verband, maar dat moet door goede wetenschap bewezen worden. Het gebruik van woorden als 'lijkt', 'helpt' en 'liet' is tot die tijd niet op z'n plaats.

  Medicalfacts.nl vertelt ons zelfs dat het 'uit een artikel in Medisch Contact blijkt'. Hilarisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.