Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal jaren met obesitas gevaarlijker dan aantal kilo's

Het aantal jaren dat iemand obesitas heeft maakt de kans op vroegtijdig overlijden groter dan het aantal kilo's overgewicht dat iemand heeft. Dat schrijven onderzoekers van de Monash University in Australië in de Journal of Epidemiology.
Aantal jaren met obesitas gevaarlijker dan aantal kilo's

Nu wordt er vooral gelet op hoeveel kilo's iemand aankomt in plaats van hoelang hij al overgewicht heeft. Maar, schrijven de onderzoekers, elke tien jaar dat iemand obesitas heeft verdubbelt het risico op vroegtijdig overlijden. Verpleegkundigen en artsen zouden dit volgens hen in de gaten moeten houden om de gezondheidsrisico's beter in te schatten. 

Hart- en vaatziekten
'Onze studie toont aan dat voor elke tien jaar dat iemand leeft met gevaarlijk overgewicht, de risico's door oorzaken als hart- en vaatziekten en kanker verdubbelen', zegt onderzoeker Asnawi Abdullah van de Monash University in Australië. 'Dat impliceert dat het risico op sterfte bij de huidige obesitas-patiënten aanzienlijk hoger is dan in voorgaande decennia.'


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.