Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijn palliatieve zorg voor COPD-patiënten

De Long Alliantie Nederland heeft de richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD uitgebracht. Voor deze groep patiënten was er nog geen richtlijn voorhanden. De richtlijn beschrijft wat in het algemeen als de beste zorg voor mensen met COPD in de palliatieve fase gegeven kan worden.
Richtlijn palliatieve zorg voor COPD-patiënten

De palliatieve zorg voor mensen met COPD is complex. De complexiteit wordt voornamelijk veroorzaakt door het gegeven dat de palliatieve fase bij COPD meerdere jaren kan duren. Daarbij is het in de praktijk moeilijk om vast te stellen of een patiënt in deze fase van COPD is terecht gekomen.

Richtlijn
In de richtlijn wordt veel aandacht besteed aan het patiëntenperspectief. De wensen van de patiënt zijn namelijk van groot belang voor het verdere behandelproces in deze fase van COPD. Zo kan de patiënt er voor kiezen om wel of niet een verdere behandeling te ondergaan zonder (blijvend) effect. De richtlijn biedt hiermee verschillende invalshoeken binnen de behandeling van palliatieve zorg voor mensen met COPD.

Bekijk de richtlijn Palliatieve zorg voor mensen met COPD.
Bekijk de samenvatting van de richtlijn.

Lees meer nieuws en artikelen in het dossier palliatieve zorg.

Long Alliantie Nederland / TvZ
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.