Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vaker diabetes bij eerstegeneratieallochtoon

Allochtonen van de eerste generatie krijgen naar verhouding vaker een geneesmiddel tegen diabetes verstrekt dan autochtonen. Bij allochtonen van de tweede generatie is dat verschil verdwenen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit 2009.
Vaker diabetes bij eerstegeneratieallochtoon

Volgens het CBS kreeg bijna 8 procent van de eerstegeneratieallochtonen in 2009 een diabetesmiddel. Bij de allochtonen van de tweede generatie is het percentage gebruikers gehalveerd tot 4 procent. Dat is gelijk aan het percentage bij autochtonen.
Voor veel andere groepen geneesmiddelen geldt dat allochtonen van de eerste generatie die juist minder vaak verstrekt kregen. Het CBS hield bij deze vergelijking rekening met de verschillen in leeftijdsopbouw van de bevolkingsgroepen.

Antibiotica
Uit de cijfers blijkt dat in 2009 aan 62 procent van de mannen en aan 78 procent van de vrouwen ten minste één geneesmiddel is verstrekt, dat vergoed werd uit de verplichte basisverzekering. De meesten kregen antibiotica voorgeschreven. Verder kreeg 17 procent een middel tegen reuma of ontstekingen van het skeletspierstelsel verstrekt en 14 procent een maagzuurremmer.

Lees meer nieuws over diabetes in het dossier Diabetes.

CBS, Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.