Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige draagt liever uniform dan eigen kleding

De meest gehoorde klachten over het verpleegkundig uniform gaan over de kwaliteit en de maat. Dat blijkt uit een enquête met vragen over het uniform uitgevoerd door beroepsorganisatie V&VN onder 575 verpleegkundigen en verzorgenden, gepubliceerd in V&VN Magazine.
Verpleegkundige draagt liever uniform dan eigen kleding

Bijna 60 procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden draagt een uniform op het werk, iets meer dan 40 procent werkt in eigen kleding. Veertig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden die eigen kleding dragen, wil liever in een uniform werken. Ook ontvangen zij geen vergoeding voor hun kleding. 

Naleven voorschriften
Volgens bijna de helft van de respondenten gelden in hun instelling hygiënevoorschriften voor werkkleding. Ze krijgen hierover informatie via hun leidinggevende of via het intranet. 39 procent van de ondervraagden draagt op koude dagen niets extra’s en houdt zich daarmee aan de hygiëneregels, net als collega’s die een t-shirt met korte mouwen (24 procent) of een jasje van de instelling dragen (10 procent).

Schoenen
Driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden loopt met werkschoenen naar binnen en buiten, de overige kwart wisselt van schoenen. Onderzoek van de Werkgroep Infectiepreventie toont aan dat het wisselen van schoenen noodzakelijk is om het meenemen van bacteriën te voorkomen.

Lees ook:
- Verpleegkundige dragen ‘oneerlijk’ uniform
- Directie trekt wit uniform aan uit loyaliteit
- Verpleegkundige uniform wordt modetrend van 2012


Beeld: Arno Massee
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen


Meer Nursing


Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollenNursing experts
Collega's die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Redactie Nursing.nl

2 reacties

  • no-profile-image

    Kleding passen

    het zou logisch zijn dat de werkgever in dit geval een kledingkast heeft voor haar personeel met de juiste werkkleding.... zeer belangrijk qua hygiene

  • no-profile-image

    Maan Ketterings

    Er zijn nog veel meer goede argumenten voor werkkleding in de zorg. In artikel op de site van bedrijfskledingexpert.com: "Zorg voor bedrijfskleding", zijn ze verwoord. Voor iedereen die de discussie met de directie aan wil gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.