Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Humor als verpleegkundige interventie nog te weinig toegepast

In de verpleegkundige praktijk wordt nog te weinig aandacht besteed aan het gebruik van humor. Veel zorgmedewerkers zijn bovendien niet op de hoogte van het feit dat het een evidence based interventie is.
Humor als verpleegkundige interventie nog te weinig toegepast

Dat schrijft wijkverpleegkundige Elize Broekhuijse van Buurtzorg Apeldoorn in Nursing februari.

Wetenschappelijk bewezen
Ook op veel hogescholen is er nog niet of nauwelijks aandacht voor humor als verpleegkundige interventie. En dat terwijl wetenschappelijk is bewezen dat het gebruik van humor een positieve invloed kan hebben op het lichaam en het psychisch welbevinden van patiënten, schrijft Broekhuijse. ‘Zo kan lachen werken als copingmechanisme en stress reduceren. Het kan het zelfvertrouwen vergroten en psychologische symptomen, gerelateerd aan negatieve ervaringen, verminderen.'

Relativeren en emoties losmaken
Marcellino Bogers, cabaretier en van huis uit verpleegkundige, schrijft in zijn boek over humor in de zorg dat humor een middel is om gezondheid in stand te houden of zelfs te verbeteren, dat het helpt te relativeren, spanning weg te nemen en andere emoties los te maken. Bovendien kan het gebruik van humor de patiënt helpen om angst te hanteren, het kan pijn reduceren en als een uitlaatklep voor agressie fungeren.

Niet serieus genomen
Toch wordt het bewust inzetten van humor als verpleegkundige interventie niet altijd serieus genomen door zorgverleners. Sommigen zijn van mening dat het onprofessioneel is om ‘te grappen’ met patiënten, dat het je imago kan schaden en dat het de relatie met de patiënt niet ten goede zal komen. Weinigen zijn zich ervan bewust dat het gebruik van humor zeer voordelig kan werken en de vertrouwensrelatie tussen patiënt en zorgverlener juist kan versterken. Kanttekening hierbij is dat de humor gepast en gewenst moet zijn door de patiënt.

Congres Humor in de Zorg
Aan de andere kant wordt humor steeds meer geïntegreerd in de dagelijkse verpleegkundige praktijk: de St Antonius Academie in Nieuwegein heeft het onderwerp Zorg en Humor opgenomen in haar curriculum voor de vervolgopleidingen IC/CC/SEH. Ook vindt op 31 mei een congres plaats over humor in de zorg.


Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Redactie Nursing.nl

13 reacties

 • An van Bo

  Het is werkelijk heerlijk om humor te gebruiken. Ik zou niet zonder kunnen. En ik krijg ook zeer positieve reacties van de patiënten terug. Dus zeer positief allemaal maar het komt toch veel uit jezelf, weet het moment te kiezen!

 • no-profile-image

  char

  Gewoon doen!Ook met elkaar als medewerkers.
  Wees bewust dat je niemand wil kwetsen, begin bij jezelf door wat loosje te zijn(open/toegankelijke houding) en met kleine grapjes.De ene keer lukt het meteen de ander keer zal niet direct in de smaak vallen, geeft niet op.
  Denk er om het hoeft niet de heledaag door en/of bij iederen. Maar geloof me, humor is besmetelijk,dat scheelt.

 • no-profile-image

  Ans

  Studenten staan je heel gek aan te kijken als je het hebt over humor. Sommige kunnen zich er niets bij voorstellen. Pas als ze het effect zien/meemaken komen ze een beetje los.

 • no-profile-image

  Erik

  Humor is heel belangrijk in het algemeen. Wel denk ik dat het spontaan en echt moet zijn en blijven. Om humor als 'interventie' te gaan labelen...HM... dat wordt weer zo gekunsteld. Sommigen voelen het niet aan, en dan loop je riscio de plank volledig mis te slaan. En dan zou het plat en respectloos over kunnen komen.

 • no-profile-image

  vpk i.o.

  Het moet ook bij die persoon passen, als iemand ineens geforceerd leuk moet gaan zitten doen gaat ook niet werken.

 • no-profile-image

  Angelique van Deutekom

  Ik werk als psychiatrisch verpleegkundige. Als je in ons vak niet met humor zou mogen werken, dan hielden en de clienten en de verpleging het niet vol!!!
  Prima interventie!

 • no-profile-image

  A M J Lont

  Als anesthesiemedewerker heb ik ervaren dat humor een positief effect op de toestand van de patiënt. Zowel bij algehele als bij loco-regionale technieken.

 • no-profile-image

  Corrie Aarts

  Sinds 2010 zijn wij binnen De Wever bezig met een project "humor en dementie". Er is literatuur onderzoek gedaan en met een student psychologie van de Universiteit van Tiburg heeft onderzoek gedaan naar "De invloed van dementie op de expressie van humor beleving". Op dit moment zijn we bezig om een training te schrijven voor mantelzorgers van mensen met dementie. Het doel is humor bewust in te zetten als n copingsgedrag ter ondersteuning van de zorg voor de mens met dementie.

 • no-profile-image

  Dieuwerke

  Als onderwerp voor mijn eindgesprek van de opleiding MGZ-AGZ (HvU) had ik 'humor' gekozen. Met moeite had ik een enkel artikel hierover gevonden. Ik ging vooral uit van mijn eigen positieve ervaringen. De docenten vonden het geen 'serieus' onderwerp voor dit eindgesprek. Mijn verhaal werd direct afgekapt, het werd een akelig gesprek. Zonder humor. Ik ben blij dat het nu zelfs als 'serieuze' interventie, evidence based, wordt aangemerkt.
  Uiteraard ben ik ook van mening dat je humor niet te pas en te onpas kunt gebruiken. Het gaat zeker niet om onderbroekenlol.
  Maar ik heb ook regelmatig meegemaakt dat het initiatief uitging van de patiënt zelf, juist ook als de situatie (ernst van de ziekte of handicap) heftig was. Dat je ondanks alles nog zo kunt lachen met elkaar, dat kan van grote waarde zijn.

 • no-profile-image

  Ellen

  Het ligt er maar net aan hoe de verpleegkundige zelf in het werk/leven staat en bovendien is het ook nog eens heel belangrijk in welke streek je woont.
  Er wordt heel wat minder gelachen als collega's onder elkaar en ik ben af en toe verbaasd over wat gewoon maar gezegd wordt over de ander.Dus is het voor mij zo: als je zelf al geen leuk mens kunt zijn, laat de humor dan ook maar thuis, want dat pakt verkeerd uit. Evidence based intervention of niet.

 • no-profile-image

  A.Peelen

  Wat ook belangrijk is is dat niet iedereen in staat is tot gebruiken van humor in het werk. Je moet het ook wel in je hebben om een grapje te plaatsen met behoud van respect voor de ander. En dit betekent voor mij vooral dat je in eerste instantie zelf plezier moet hebben in je leven en in je werk. En ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dit niet altijd bij anderen zie of herken, jammer genoeg...

 • no-profile-image

  peer99

  Jammer dat wij leidinggevenden hebben die humor en lol al 20 jaar niet als professioneel gedrag zien ...

 • no-profile-image

  Cees Beentjes

  Zie ook zeker het boek 'nurse van mens tot mens' van matthijs schaap

Of registreer je om te kunnen reageren.