Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ik heb mijn diploma helpende plus. Dat is schaal 30, maar krijg betaald naar schaal 25. Klopt dat? Ik doe dit werk al een jaar in de thuiszorg.

'Helpende plus is geen beschermde titel (geen geregistreerde titel in het big-register). De ene helpende plus is de andere niet. Er is een groot verschil tussen de een en de ander qua inhoud en zwaarte van de functie. Dus niet de titel, maar de functie wordt gewaardeerd. Dus als er bepaald wordt in welke loonschaal iemand terecht komt, wordt er gekeken naar de functieomschrijving. Hier komt dan een  bepaalde schaal uit: het is dus maatwerk.

 

Periodieke verhoging

Deze mevrouw zou een herwaardering van haar functie kunnen aanvragen, maar dat betekent dat je er theoretisch gezien ook op achteruit kunt gaan qua salaris. Je moet dus wel zeker van je zaak zijn. Overigens is het een misverstand dat het aantal jaren dat je hebt gewerkt invloed heeft op de salarisschaal waarin je zit: als je een jaar hebt gewerkt, krijg je een periodieke verhoging erbij. Dat betekent dat je dan bijvoorbeeld in schaal 25 1 periodiek erbij krijgt, dus dat je in schaal 25.1 zit. Je kunt pas een schaal hoger gaan als je functieomschrijving anders wordt.'

Carel van den Bergh - jurist Nu'91

10 reacties

 • Olvera

  Ik vraag me af, ik ben uitzendkracht helpende. Ik kom er achter dat er nu ook helpende plus bestaat. Graag zou ik de cursus plus willen doen. Weet iemand hoe daar aan kom? Ik woon in Friesland en bij roc friesland wordt t niet gegeven. In Amsterdam en Rotterdam schijnt t al jaren gegeven te worden.
  En wie kan mij het volgende uitleggen? Bij roc wordt mij verteld dat je wettelijk als helpende geen lichteverpleeghandelingen en medicijnen mag geven. Terwijl ik wel lees dat er cursusen wordt gegeven.

 • no-profile-image

  gerda stapper vogel

  ik doe helepende plus dus ik vraag dus mijn vraag is ga ik naar schaal 30 ik bouw nog wel periotiek op

 • no-profile-image

  Sheila

  Ik ben helpende niv 2 en ik heb intern een medicatie cursus gedaan via mijn werk.

  En nu mag ik oraal medicatie geven en neus oog oor druppels geven en rectaal.  Ga mijn salaris nu omhoog of niet, Ik doe er wel een taak bij op me werk en het is nog verantwoordelijk werk ook.  Met vriendelijke groet

  Sheila

 • no-profile-image

  dia

  ik ben helpende en werk in de nachtdienst en zit in de schaal 20 is dat goed .

 • no-profile-image

  Miranda

  Ik ben sinds 1994 gediplomeerd

  bejaardenVerzorgende in Bejaardenhuizen.

  Via Module 302 in 2001 ben ik sinds

  2002 betaald via FWG 35 als Ziekenverzorgende.

  Nu wil andere werkgever mijn nivo verlagen naar Helpende ofwel FWG 25.mag dit zomaar ?

  Ik heb alle jaren trouw de BIG gedaan en aanvullende cursussen..

 • no-profile-image

  Marjo

  ik ben helpende en zit in schaal 25,ik heb net een curcus gedaan en ben net klaar met de helpende plus.Mijn vraag is aan jullie wat mogen jullie doen b.v als je insuline mag geven en bloedsuikers mogen prikken en tensie meten ja dan denk ik dat je wel naar schaal 30 ga,maar ik heb alleen maar de wonden gehad en medicijnen delen denk niet dat dat voor mij op gaat dan. graag reactie zodat ik weet waar ik aan toe ben

 • no-profile-image

  sandra

  ik ben ook helpende plus en zit in schaal 30. inderdaad het scheelt per instelling. ik werk 32 uur

 • no-profile-image

  olga

  Zit in schaal 25 en doe alles...en zo zijn er meerdere collega's...ben ook helpende.

 • no-profile-image

  Mary Mos

  ik ben namelijk ook helpende, en nu sinds een jaar heb ik helpende plus,ik denk ook dat het per instelling verschilt ? Ik zit in schaal 30 En werk 22.30 uur in de week.

 • no-profile-image

  petra speth

  ik ben namelijk ook helpende(plus),ik denk ook dat het per instelling verschilt?Ik zit in schaal 30a/14/1 En werk 36 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.