Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Besmettelijke ziektes

Nu de winter weer voor de deur staat, zijn ze bij Conny in de instelling extra alert op besmettelijke ziektes.

Besmettelijke ziektes komen regelmatig voor. De besmettingsgraad en omgevingsfactoren maken of en hoe je dit het beste kunt indammen. In ons vakgebied de zorg, zijn de zorgverleners een zeer belangrijke schakel. Een goede bestrijding van de besmettelijkheid zit in het hanteren van vooral hygiëne. En niet alleen handen wassen, ook het schoonhouden van de omgeving draagt bij aan het verkleinen van de verspreiding van ziektekiemen.

 

MRSA 

Het lijkt makkelijk maar dat is het beslist niet. Als een ziektekiem zich door de lucht verspreidt is het bijna niet tegen te houden. Er zijn zoveel ziektes waar ouderen gemakkelijk slachtoffer van kunnen worden. Influenza, NORO, MRSA en EHEC zijn aandoeningen die onmiddellijk in een instelling vele slachtoffers kunnen maken. Soms wordt er een opnamestop ingevoerd, weer vanwege het isoleren van de mogelijke overdracht van mens op mens.

 

Besmette cliënt

In onze instelling was er verleden jaar een MRSA besmetting. Dit heeft niet alleen bij onze bewoners een hoop ellende bezorgd, maar ook bij een aantal collega's. Zoals kweken die om de zoveel tijd afgenomen moesten worden. En zelfs een werkverbod zolang een collega positief bleek te zijn. Meestal zijn het best ingrijpende maatregelen die dan worden toegepast. Er zijn uiteraard nog veel meer besmettelijke ziektes. Schurft is er één waar ik gelukkig nog nooit mee te maken heb gehad. Op zich geen levensbedreigende ziekte, maar toch.

 

Nu het najaar is en de winter nog moet komen, zijn wij weer extra alert op de bekende symptomen. Juist om het gevaar van besmettingen zo klein mogelijk te houden.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Carolien Oldenkamp

    Helemaal goed om bedacht te zijn op griep en diarree en dan meteen maatregelen te treffen voordat er een uitbraak is! Een standaard goede basishygiëne voorkomt sowieso overdracht van allerlei micro-organismen waar een ander ziek van kan worden. Draag svp bij een via de lucht overdraagbare ziekte niet zo'n mondneusmasker als op het plaatje bij dit stukje staat: het lijkt wel een velletje papier en zal weinig tegenhouden! Succes bij het inperken van overdracht, enne... denk je ook nog aan de siraden waarmee van alles versleept wordt? groet, Carolien Oldenkamp, adviseur infectiepreventie, GRIP

Of registreer je om te kunnen reageren.