Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geen thee meer

Ria mag van een collega geen thee meer geven aan een bewoonster. Hier baalt ze van.

‘Doe het maar rustig aan vandaag, mevrouw voelt zich niet zo goed.' Met die mededeling maakt de verzorgende deur van de woning open, waar mevrouw Aarts woont. Zij is een van de mensen in het verpleeghuis die ik extra begeleiding en aandacht mag geven. Mevrouw Aarts is een hoogbejaarde vrouw met de ziekte van Alzheimer.

 

Geen energie 

Ik tref haar aan in de huiskamer, ze is snipverkouden. Ik ga naast haar zitten, ze heeft niet veel te vertellen. Meestal wil ze meteen naar buiten als ik kom, maar nu heeft ze nergens energie voor. Ik vraag of ik thee voor haar zal zetten. Ze knikt. Als we samen aan de thee zitten vraag ik of ze misschien wat muziek wil horen. Dat wil ze wel en ik zet een dvd met muziek aan.

 

Thee zetten 

Even later wil ze nog een kop thee en ik zet de waterkoker weer aan. De verzorgende komt de huiskamer ingelopen en zegt: ‘Ga je nu weer thee zetten?'

‘Ja,' zeg ik, ‘mevrouw wil nog een kopje thee.'

‘Dat vind ik niet goed, dan eet ze straks haar soep niet.'

Ik ben verbijsterd, kijk op de klok en zeg: ‘Maar het is pas kwart voor vier.

‘Toch mag ze van mij geen thee meer,' zegt hij stellig.

 

Rust bewaren

Dit gesprek is mevrouw gelukkig ontgaan, ze kijkt rustig naar de televisie en vraagt niet meer naar de thee. Ik ben zo van mijn stuk dat ik er geen raad mee weet en ga niet verder in discussie, ook om de rust in de huiskamer te bewaren. Terwijl ik naast mevrouw zit denk ik er over na: de kans dat mevrouw straks soep eet, is heel klein, ze heeft geen eetlust, alleen maar dorst, logisch als je zo verkouden bent. Ik vraag me af waarom verzorgende te allen tijde willen dat mensen ‘goed' eten.

 

Verlengen van leven 

Veel senioren gaan geleidelijk aan minder eten. Dat is een natuurlijk proces. Niet het verlengen van het leven is belangrijk, maar de kwaliteit van leven. En zeker in dit geval als deze mevrouw zo verkouden is. Waarom vinden we het moeilijk om een natuurlijk proces zijn gang te laten gaan?

 

Niet nog eens

Later sprak ik er de dochter van mevrouw over, zij vond het ook te ver gaan. Als mij iets dergelijks nog eens overkomt, laat ik het niet meer gebeuren en waag het er op meer voor mijn cliënt op te komen.

Ria Smit

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  Marius

  Volgens mij geen uitzondering dit. Er werken veel narcisitsche, op macht kickende personen in de zorg. Onder het mom van; 'ik zorg zo goed voor mijn mensen' alles voor hen bepalen. Ik wordt maar weer eens bevestigd in mijn keuze om uit de zorg te stappen

 • no-profile-image

  Suzanne

  Afschuwelijk dat dit gebeurt! Vocht is goed, en misschien wil ze iets minder soep. Ze heeft in ieder geval vocht binnen. Dit kun je als feedback aanvoeren op zo'n verbod om thee te geven. Bovendien zijn we geen baas over een bewoner. Dus geef je gehoor aan de wens van de bewoner. Wel moeilijk op zo'n moment, dat kan ik begrijpen, dat je er stil van wordt. Maar dat je de leidinggevende moet inlichten over de werkmethode van je collega is wel belangrijk!

 • no-profile-image

  BETTY

  Kom soms situatie's tegen gelukkig niet zo extreem als dit verhaal. oproep aan alle vetzorgenden nooit maar ook nooit in mee gaan. Ik vecht voor onze zwakke ouderen komen ze aan mijn ouderen, waar ik als EVV er verantwoordelijk ben, dan komen ze aan mij. En wil je zelf of wil je dat je lieve moeder zo behandelt wordt? Nou ik dacht het niet. Ik moet ze niet tegen komen die zo denken en werken. Grrrr

 • no-profile-image

  Ria Smit

  Ik ben geen collega van de desbetreffende verzorgende, ik ben wel verzorgende en kom voor extra begeleiding van deze mevrouw. ik vind mijn positie hier niet altijd gemakkelijk. maar zoals ik schrijf: ik ga meer staan voor mijn client. overigens maak ik in deze kleinschalige woning ook goede dingen mee, met andere verzorgenden. bij de desbetreffende verzorgende ben ik wel alerter.  Ria

 • no-profile-image

  monique

  weet de verzorgende wel wat de zorg inhoudt?

 • no-profile-image

  petra

  Jeetje ik werk niet meer in de ouderen zorg maar ben er stil van... van thee raak je niet vol en hoezo geen thee meer luisteren naar wat mensen willen is veel belangrijker dan kopje soep waar ze misschien geen trek meer in heeft... het moment van extra aandacht is veel belangrijker... waar is de klantvriendelijkheid waar we het tegenwoordig over hebben dan.... overigs werk ik nog in de zorg hoor .... en ook nog met ouderen. Blijf je eigen gevoel houden dat is goed en hopelijk zijn er meer mensen zoals u....

 • no-profile-image

  m.waanders

  Even een vraagje Is Ria helpende of mantelzorger wellicht vrijwilliger?

  Er is assertiviteitstraining maar op dat moment ben je even stil. Gelukkig dat de bewoonster het zelf niet zo door had hoewel dat is ook nog te betwijfelen. Wat gaat de dochter doen met de informatie die zij heeft gekregen?

  Waarom moeten mensen altijd goed eten. drinken is veel belangrijker.

 • no-profile-image

  Ineke

  Wat een flapdrol zeg! Voldoende drinken is erg belangrijk voor de bewoners. Ik vind het wel vreemd dat je de verzorgende niet aanspreekt en wel met dit verhaal naar de familie gaat. Voor de familie is het erg moeilijk om zulke berichten te horen, zij moeten wel erop kunnen vertrouwen dat we altijd in het belang en naar de wens van de bewoner handelen. Als je iemand niet rechtstreeks durft aan te spreken moet je naar je leidinggevende.

 • no-profile-image

  Jolanda

  Ria, dit moet je melden bij de leidinggevende. Je snapt zelf wel waarom!

 • no-profile-image

  Anneke

  Niet te geloven, ik vind dit pure mishandeling en zelfs machtsmisbruik!!!! Wat denkt die 'verzorgende' te zijn????

Of registreer je om te kunnen reageren.