Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Wijkverpleegkundige beter en goedkoper dan thuiszorg'

Wijkverpleegkundigen zijn goedkoper en beter dan medewerkers in de thuiszorg. Dat is gebleken uit een onderzoek voor de Regionale Kruisvereniging West-Brabant uitgevoerd door bureau BMC.

Volgens de proef zou per arbeidsplaats 50.000 euro bespaard worden, wanneer er een wijkverpleegkundige wordt ingezet. Dit komt doordat een wijkverpleegkundige tijdens een bezoek meerdere taken kan uitvoeren, waarvoor normaal verschillende thuiszorg medewerkers voor worden gestuurd. Bijvoorbeeld wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. Daarnaast zou het ook zorgen voor een administratieve besparing.

 

Werkloosheid voorkomen 

De wijkverpleegkundige is in de jaren negentig grotendeels wegbezuinigd. Maar het voordeel van haar manier van werken is dat zij meer in vrijheid werkt, over grenzen heen kijkt en bredere diagnoses stelt. Zo ziet zij bijvoorbeeld dat iemand zowel thuiszorg als hulp uit de geestelijke gezondheidszorg krijgt, terwijl beide minder kan. Ook komt het voor dat zij voorkomt dat iemand werkloos raakt en dus een uitkering nodig heeft.

 

Enthousiaste minister

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers is erg enthousiast over de proef en wil op grotere schaal wijkverpleegkundigen inzetten. Hiervoor zal zij de Tweede Kamer binnenkort een brief sturen.

 

Bron: ANP

TvVOnline redactie

21 reacties

 • no-profile-image

  Janny

  Denkt de minister nu werkelijk dat ze daarmee de kosten gaat drukken wij als VIGers mogen ook verpleegkundige handelingen verrichten en wij zijn een klein team en er zijn bij onze clienten maar 3 hooguit 4 mensen per week die de zorg leveren en steeds dezlefde mensen.Laat de minister eerst eens goed gaan kijken en luisteren bij de mensen op de werkvloer en daarna dit soort artikelen verspreiden

 • no-profile-image

  caro

  ALs vigger en evv er heb ik de taak om een zorgsituatie te overzien en te coordineren. Dat doen wij met kleine teams en de juiste nivo in een situatue maar ook door als ig er in een helpende route te draaien zodat je signaleert wat een helpende niet kan zien.

 • no-profile-image

  miep

  Wat een onzin!! een ervaren verzorgende heeft die kwaliteiten ook!. Ze mag dan geen medisch technische handelingen uitvoeren, en dit kan bij de plegen blijven, maar de anderen handelingen kan een verzorgende net zo goed!.

  Maar dat kostenplaatje weer!, dat blijft terugkomen

 • no-profile-image

  janke

  De minister is al enthousiast en zal al een brief sturen denken naar de tweede kamer? Ze moet eerst eens op de werkvloer komen kijken en vragen hoe het personeel er over denkt. Mensen op kantoren bedenken altijd maar van alles maar weten niet hoe het op de werkvloer is.

 • no-profile-image

  jannie

  Medewerkers met VIG kunnen heel veel in de thuiszorg, de managers die moeten ze eruit zetten, die kosten veel geld. En men moet er beter op toe zien dat er geen ongediplomeerden op de werkvloer zijn, dat kost geld dan moet er steeds een gediplomeerde achteraan om medicijnen te geven en te zwachtelen enz.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik ben het eens met de coordinator.

  Tevens is bij ons het al zo dat er geen 2 komen bij 1 client, het is net hoe regel je het in je team.

 • no-profile-image

  voormalig wijkverpleegkundige (nu intramuraal)

  Wanneer we het zo gelaten hadden zoals het was, zonder marktwerking, dan hadden er miljoenen bespaard kunnen worden!!!

  Geen dure interimmanagers, geen fusies en megazorginstellingen!!!

 • no-profile-image

  J

  Waarom zijn er steeds zo veel veranderingen in de zorg, wat moet dat niet kosten om zoiets elke keer opnieuw uit te zoeken. Steeds lijkt het weer of er iets geheel nieuws wordt gevonden maar dan is het vaak al van een paar jaar oud

 • no-profile-image

  coordinator

  Medewerkers met een VIG diploma kunnen heel veel werkzaamheden doen voor clienten thuis, Een wijkverpleegkundige moet je inzetten voor taken die een VIGGER niet mag doen. Zo kun je besparen op de personeelskosten en het personeel inzetten op taken waarvoor ze hebben geleerd. Het werken in wijkteams biedt voordeel aan clienten en medewerkers, meer continuiteit!

 • no-profile-image

  WM

  De wvp zijn echt niet goedkoper hoor. Je moet misschien nivo 5 door hun laten doen.

  Maar er zijn zoveel dingen die wij ook kunnen, en vaak ook nog beter. Dit horen wij van de klanten. Wij werken niet met 2 nivo's bij dezelfde klant. Ik denk eerder de wijkverpleegkundige zich in het nauw gedreven voelt, door mensen die het werk ook kunnen,en vaak nog beter Dat is wat ik veel hoor van de wv waar ik mee werk. Enja Elisabeth verzorgende zijn vaak de bok, want ze durven niet te kijken naar onze kwaliteiten.

 • no-profile-image

  Monty5

  Een vigger kan ook wassen kleden, medicijnen geven en spuiten en kousen aantrekken en dan ben je goedkoper uit dan een nivo 4 verpleegkundige. De verpleegkundige handelingen in de thuiszorg zijn er veel minder, dus als ze hiermee echt de wijkverpleegkundige bedoelen dan kan die minister Schippers de knip wel trekken want dan zijn ze veel duurder uit dan een nivo 3 die ook bijna alles mag in de thuiszorg.

 • no-profile-image

  Diekie4

  De wijkverpleegkundige moet zeker niveau 4 hebben of volstaat Niveau 3 ook (VIG)???

 • no-profile-image

  Diekie4

  Ik werk nu in een verzorgingshuis maar geloof in de kracht van kleinschaligheid. Een ieder verdient niet alleen goede zorg maar ook persoonlijke aandacht want wie aandacht krijgt,voelt zich vaak ook nog eens minder ziek althans dat denk ik!

 • no-profile-image

  door een ig-er

  Als ik zie dat de wijkverpleegkundige de stomazorg probeert te vermijden en zegt dat dit geen klus voor haar is maar voor een verzorgende..................

 • no-profile-image

  Yvonne

  Ik werk al 16 jaar in de thuiszorg en bij ons komt er maar 1 persoon per zorgmoment.

  Dus de verpleegkundige helpt de client metwondzorg maar ook met het wassen

  Daar komt echt niet iemand anders voor, ik vind dat de thuiszorg erg negatief belicht wordt, wat niet correct is.

 • no-profile-image

  Ineke

  Bij onze thuiszorg instelling zijn de wijkteams ingedeeld met vz2, vz3, ig ers en wv4. Door deze samenwerking krijgen de klanten steeds dezelfde mensen aan hun bed. Wij als ig ers doen alle werkzaamheden, te weten, douchen, kousen, zwachtelen, injecteren, ogen druppelen of zalven en wondzorg. Dit bevalt de klant maar ook het personeel zeer goed. Je hebt een goede kijk op de zorg die nodig is en op deze manier kun je de zorg ook adequaat bij stellen, mocht dit nodig zijn. Leve de wijkteams zonder teveel administratieve rompslomp!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Hoe meer cliënten per uur hoe meer reistijd.

  in kleine gemeentes heb je meer reistijd dan in grote steden waar je 0 reistijd hebt.

  Wij werken al 12 jaar zo. Niet omdat het goedkoper is maar omdat dit veel beter voor de klant en medewerker is. 1 persoon per dagdeel.

  de besparing zal landelijk dus kleiner zijn dan gesteld echter veel beter voor medewerker en client.

 • no-profile-image

  Verpleegkundige uit Brabant

  Zie artikel ook in dit nummer over Buurtzorg.

  "Buurtzorg beste werkgever van 2011"

  Buurtzorg werkt al 5 jaar met kleine zelfstandige teams van verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Geen versnippering van de zorg en geen overhead. Geen managers. Nu ruim 380 zelfsturende teams in heel Nederland.

 • no-profile-image

  Petra

  Ik werk als verzorgende voor een thuiszorg organisatie, hier wordt per cliënt een team gevormd met de juiste bevoegdheden, zodat er maar 1 persoon hoeft langs te gaan voor alle handelingen die bij die cliënt gewenst zijn. Het maakt niet uit of het een verzorgende of verpleegkundige is zolang men maar de juiste bevoegdheden heeft die nodig zijn bij die cliënt, dus niet op 1 ochtend 6 verschillende mensen aan het bed.

  Cliënt ervaart dit als zeer prettig.

 • no-profile-image

  Oud WZV.

  Toen het \"kruiswerk\"met allround wijkverpleegkundigen nog bestond, waren er ook wijkziekenverzorgenden, juist de ziekenverzorgenden hebben weer kijk op de oudere zorgvragers en ook het echte verzorgen. Verzorgenden! , dat is onze kracht ,laat je daarbij ook zien.

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Als ik hoor dat een verzorgende (zoals ik) alleen voor een oogdruppel bij dhr. moet komen terwijl er net een VP geweest is voor mw, ja dan snap ik er ook geen bal van!

  Maar zoals hierboven beschreven vind ik wel een beetje negatief richting verzorgenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.