Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Signaleringsbox voor verzorgenden bij palliatieve zorg

Het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL) heeft een denk- en werkmethode ontwikkeld voor verzorgenden die betrokken zijn bij palliatieve zorg.

De methode helpt bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de zorgproblemen die het meest bij palliatieve patiënten voorkomen, zoals pijn, klachten van de mond, misselijkheid en vermoeidheid.

 

Thuiszorg en in zorginstelling 

De methode is vastgelegd in een box met twee mappen die 'Signalering in de palliatieve fase' wordt genoemd, en is voor verzorgenden in alle situaties te gebruiken: thuis, maar ook in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Door de methode toe te passen, kunnen zij makkelijker in gesprek gaan met de patiënt over de ervaren klachten, maar kunnen zij ook beter hun bijdrage aan een multidisciplinair overleg of zorgleefplanbespreking voorbereiden en/of inbrengen.

 

Kwaliteit verbeteren

Gedachte achter de box is dat verzorgenden vaak als eersten een verandering in conditie, ADL-activiteiten of gedrag van een patiënt zien. Als deze veranderingen goed in kaart worden gebracht én op duidelijke wijze worden doorgegeven aan bij voorbeeld een arts, kan het de algehele kwaliteit van de zorg verbeteren. De mappen in de box kunnen daarbij helpen.

 

Bron: Paliatieve Zorg.nl

Auteur: Redactie TVVonline

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.