Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vijf tips tegen werkdruk

Verzorgenden zijn het er allemaal over eens: de werkdruk is hoog. Met deze tips ga je efficiënt om met je tijd.

1. Begin je dienst altijd op tijd, kom liever iets vroeger. Dan begin je vanuit rust. Als je gehaast binnenkomt neem je altijd tijdsdruk mee.

 

2. Als het hectisch wordt: stel prioriteiten, met je collega's, de leiding en cliënten. Ga niet proberen steeds harder te werken. Vaak kost het dan extra tijd omdat je fouten maakt.

 

3. Stel je in op piekmomenten en werk samen. Hollen of stilstaan hoort erbij. Je hebt er minder last van als je goed overdraagt en loslaat.

 

4. Schakel even terug, juist als je denkt dat je nergens genoeg tijd voor hebt. Tel tot tien, ga even naar het toilet of ga vijf minuten naast een cliënt zitten. Je krijgt energie terug. 

 

5. Blaas stoom af, maar overlaad je collega's niet. Even spuien is prima. Klagen over tijdsdruk kost tijd en verhoogt de stress.

 

Bron: Gabriëlle Verbeek, auteur van het boek Zorg: een kwestie van tijd

 

Lees meer over stresskillers in de zorg in de nieuwste Tijdschrift voor Verzorgenden

 

Lees ook:

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  zuster s

  zolang er nog tijd is om tussen de officiele pauzes te gaan roken,valt het nog wel mee

  met de werkdruk.Even 5 minuten bij een

  bewoner gaan zitten wordt raar tegenaan gekeken,maar even 1 sigaretje roken(ook

  5 min)moet kunnen.

  Als we hier met z\'n allen eens op gaan letten dan zal de druk ook minder zijn.

  ik pleit er voor om alle afdelingen in de

  gezondheidszorg rookvrij te maken.

 • no-profile-image

  Bica

  Helemaal met Door eens. Ik zie van dichtbij dat er onderling nog heel veel tijd is om op kantoor te zitten en dan klagen over de werkdruk....je moet met elkaar er ook iets aan willen doen! Elkaar helpen, een goede sfeer en plezier in het werk is al de helft gewonnen.

 • no-profile-image

  .

  Ik ben het niet eens met onderstaande reacties. Ik vind het altijd zo'n gezeur. Met klagen wordt alleen maar tijd verspilt. Benut de tijd die je WEL hebt efficiënt. Gebruik dat niet om met zijn allen te klagen. Meer tijd komt er niet, dus maak gebruik van de tijd die je hebt. Bij ieder werk speelt altijd een bepaalde werkdruk, het ene moment wat meer het andere moment wat minder.

 • no-profile-image

  ikke

  De bovenstaande tips zijn open deuren. Ook ik ben het eens met de eerdere reacties. Er wordt teveel verwacht van te weinig mensen in te weinig tijd. Ook bij ons wordt onderbezetting teruggespeeld naar de werkvloer, gewoon omdat ze weten dat je als verzorgende de bewoners niet de dupe wil laten worden en je ook je collega's niet in de steek wil laten. Bel je met ziekte de manager en de planner en je krijgt alleen maar terug: ja, ik weet ook niet hoe ik het op moet lossen, helaas, ik weet dat het altijd een probleem si, kijk maar wat je kunt doen. Wat moet je met zo'n reactie, je kunt moeilijk maar de helft van de mensen gaan helpen en de andere helft laten verrekken. En dat weet het management en daar pakken ze je mee. Niets geen structurele oplossingen, een werkopdracht kun je krijgen (wat volgens mij niet eens mag bij een structureel probleem)

 • no-profile-image

  Angel (a)

  mee eens Tobi. daarbij spelen zelfsturende teams ook mee. meer botem up dan top down werken en zo meer handen op de werkvloer dan in de regiekamer.en waarje ook gelijk in hebt is dat we meer dan flexibel zijn, maar nu zitten we bijna op een breekpunt..............

 • no-profile-image

  tobi

  Tijdsdruk wordt veroorzaakt door te volle planningen; te weinig personeel; geen vervang bij ziekte of vakantie van collega's

  Hier wordt door de organisaties niet op ingespeeld; maar er wordt gewoon gezegd tegen de zorgverleners: los het maar met het team op.

  prioriteiten stellen is er niet bij ; want er wordt niet naar je geluisterd.

  Vaak wordt er overgewerkt ; teveel uren per dag of week gewerkt. ookal werk je officieel 20 uur per week; een week van 30 uur komt vaker voor.

  hetklinkt allemaal makkelijk; maar in heel nederland worden de zorgverleners "uitgebuit" ; hun flexibiliteit dient heel ruim te zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.