Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Verzorgenden moeten psychische klachten na CVA sneller herkennen’

Patiënten die revalideren na een CVA of beenamputatie krijgen te weinig aandacht voor hun psychische gesteldheid. Verzorgenden moeten signalen van depressie sneller leren herkennen.
‘Verzorgenden moeten psychische klachten na CVA sneller herkennen’

Dit stelt Bianca Buijck, die als onderzoeker in het UMC St Radboud in Nijmegen promoveert. 'De psychische problemen die tijdens de revalidatieperiode ontstaan worden onderschat,' zegt Buijck. 'Een beroerte of een beenamputatie is een heel ingrijpende gebeurtenis. Tijdens de revalidatie begint het tot de patiënten door te dringen dat hun leven voorgoed veranderd is. Het zal niet meer zo worden als het was. Er zullen beperkingen zijn. Met dat besef moeten ze verder en dat valt voor de meeste mensen niet mee. Het is logisch dat een deel van de patiënten depressief en bang voor de toekomst wordt. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten leren om signalen van een depressie op te vangen. Zo nodig zou een vorm van psychotherapie deel moeten uitmaken van de revalidatie.'

Weinig interactie met verzorgende

Uit het onderzoek van Buijck blijkt dat patiënten slechts tien procent van een werkdag interactie met een verzorgende of verpleegkundige hadden, inclusief de hulp bij bijvoorbeeld wassen, aankleden en eten. 'De patiënten krijgen alle voorgeschreven verpleegkundige en paramedische zorg, maar toch brengen ze de helft van de dag alleen door. Alle tijd om te piekeren en voor negatieve gevoelens,' zegt Buijck.

 

Lees ook:

- Kwart minder depressie in verpleeghuis door zorgprogramma

- Do’s and don’ts bij depressieve cliënt

- Communicatieformulier EVV’er bij vermoedens van depressie cliënt

Redactie TVVonline

Of registreer je om te kunnen reageren.