Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderenzorg slecht voorbereid op hittegolf

Zorginstellingen voor ouderen zijn niet voldoende voorbereid op de hitte. Verzorgenden worden opgeroepen extra waakzaam te zijn voor uitdroging.
Ouderenzorg slecht voorbereid op hittegolf
Foto: ANP

Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC. Veel ouderenzorginstellingen niet voldoende zijn voorbereid wanneer Nederland wordt getroffen door een hittegolf. Instellingen zouden ondanks het Nationaal Hitteplan nog niet voldoende voorbereid zijn op periodes van warmte. Bovendien is volgens het Nationaal Ouderenfonds de behuizing van veel ouderen onder de maat. Koeling is vaak nog een ondergeschoven kind in veel verpleeg- en verzorgingshuizen, en doordat veel kamers van bewoners zich onder een plat dak bevinden, wordt het vaak extra warm. Zonwering voor de ramen helpt dan ook nauwelijks.

Nationaal Hitteplan

Het RIVM heeft zondag het Nationale Hitteplan in werking gesteld. Tijdens hete dagen is het erg van belang dat verzorgenden alert zijn op uitdroging of oververhitting van cliënten. Ouderen lopen immers extra veel risico’s tijdens periode van aanhoudende hitte. Dit komt doordat ouderdom zelf al gepaard gaat met een vermindering van diverse lichaamsfuncties. Hanna Emmering van het Rode Kruis: 'Ouderen transpireren minder en ze hebben ook een mindere dorstprikkel. Ouderen realiseren en voelen dus minder snel dat ze uitdrogen. Wijs ze daarop!' Ook hebben ouderen een slechtere lichaamstemperatuurregeling, vermindert de nierfunctie, en de reservefunctie van hart en longen. Daarnaast hebben ouderen natuurlijk vaker te maken met ziekten en conditionele en functiebeperkingen (hart- en longaandoeningen, diabetes en/of dementie), en ook medicatie kan een nadelige invloed hebben op uitdrogingsverschijnselen.

 

Maatregelen bij hitte
Beroepsvereniging V&VN zette 5 maatregelen voor je op een rij. Bekijk ze hier.

Lees ook:Nienke Berends

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Niek

    Het probleem is vaak onderschat. Met warm weer is er wel aandacht voor maar zelf tijdens de winter lopen ouderen grote gezondheidsrisico's. Daarom is Obli ontwikkeld, daarmee worden mensen actief gestimuleerd om te drinken en kan een verzorger meekijken over internet.

    Er bestaat ook een drinktest, deze laat zien hoeveel men drinkt. Het is te vinden op http://www.obli.info/drinktest/

Of registreer je om te kunnen reageren.