Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ontslaggolf zorg gaat ten koste van kwaliteit'

Dit jaar verdwijnen er zo'n 20.000 banen in de zorgsector. Ook verzorgenden en verpleegkundigen zullen hun baan verliezen.
'Ontslaggolf zorg gaat ten koste van kwaliteit'

Dit blijkt uit cijfers van het UWV, meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Woordvoerder Rob Witjes: 'De ontslagen vinden plaats in de hele breedte: van helpende tot administratief medewerker. Ook verzorgenden en verpleegkundigen verliezen hun baan, maar het gaat voornamelijk om de laag gekwalificeerde functies.' Bij zorginstelling Thebe verliezen minstens duizend mensen hun baan, evenals bij Careyn. De Zorggroep schrapt 500 arbeidsplaatsen. Volgens het UWV gaan in de zorgsector de meeste banen verloren.

Bekijk hier de hele uitzending van Nieuwsuur

Tom Wilthagen –hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit in Tilburg- stelt dat het schrappen van banen ten koste zal gaan van de kwaliteit van zorg. 'Want de behoefte aan zorg verdwijnt niet, en wordt zelfs alleen maar groter. Vaak gaat het om wat oudere vrouwen met een zorghart, die heel gemotiveerd zijn. De kans is groot dat zij na ontslag niet meer op de arbeidsmarkt zullen terugkeren, wat een groot verlies is.'

Wilthagen vermoedt dat er een tegenbeweging zal komen, omdat de werkdruk op de 'achterblijvers', en in de thuiszorg omhoog zal gaan. 'Dit gaat te ver, en is erg zorgwekkend.'
TvV is op zoek naar verzorgenden ig die ontslagen zijn ten gevolge van de bezuinigingen in de zorg. Wat zijn je plannen? Laten scholen tot verpleegkundige? Blijven zoeken naar een baan? Of een heel ander vak kiezen? Stuur je reactie in een mail naar rhijja.jansen@reedbusiness.nl of reageer hieronder.

Redactie TvV

Of registreer je om te kunnen reageren.