Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aan deze bijscholing hebben verpleegkundigen vooral behoefte

Meer dan één op de vijf ziekenhuisverpleegkundigen en verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk heeft behoefte aan bijscholing in gezamenlijke reflectie. Vooral de zorgverleners in de wijkverpleging hebben ook behoefte aan bijscholing op diverse andere gebieden.
Foto Arno Massee

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel onder 1187 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners. 201 ziekenhuisverpleegkundigen en 305 verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de wijk vulden de vragenlijst over kwaliteit en veiligheid van zorg in.

Cijfers kwaliteit

Over het algemeen zijn de respondenten wel tevreden over de kwaliteit van de zorg die ze bieden. Zorgverleners in de wijkverpleging geven de zorg een 7,7, verpleegkundigen werkzaam in het ziekenhuis geven een 7,5. Het totaalgemiddelde is 7,4.

‘Ontevreden’

15% van alle zorgverleners is juist ontevreden over de kwaliteit van zorg en 9% zegt dat de veiligheid van zorg regelmatig of vaak in gevaar is. Dat laatste zeggen vooral verpleegkundigen die in de ggz werken, namelijk een kwart van alle 128 respondenten.

‘Onvoldoende gekwalificeerd personeel’

Als de kwaliteit van zorg en/of de veiligheid onvoldoende gewaarborgd is, ligt dat volgens de meeste zorgverleners aan onvoldoende gekwalificeerd personeel. Ook de werkdruk speelt een rol: gemiddeld besteden ziekenhuisverpleegkundigen 12 uur aan administratie, verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de wijk ongeveer 10 uur. Zowel verslaglegging als registratiewerkzaamheden verhogen voor de meerderheid regelmatig tot altijd de werkdruk.

Bijscholing

De respondenten keken ook kritisch naar zichzelf: zo willen de ontevreden zorgverleners graag bijscholing in ‘Professionaliteit en Kwaliteit’. Daaronder vallen bijvoorbeeld wet- en regelgeving, beroepscode, beroepsprofielen, standaarden en richtlijnen, protocollen, kwaliteitsregistratie en kwaliteitssystemen.

Het Nivel zette op een rij aan welke vormen van bijscholing minimaal één op de vijf zorgverleners behoefte heeft. Van alle ziekenhuisverpleegkundigen die graag bijscholing willen hebben de meeste behoefte aan bijscholing in gezamenlijke reflectie (iets meer dan 20%).

Ook de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging hebben vooral behoefte aan bijscholing in gezamenlijke reflectie (33,6%). Minimaal één op de vijf van die groep wil ook graag bijscholing in gezondheidsbevordering van cliënten, communicatie met cliënten en/of hun naasten via de elektronische weg, bijdragen aan ontwikkelen van beleid en zorggerelateerde preventie.

Andere adviezen

Het EPD en ECD gebruiksvriendelijker maken, veranderingen in veiligheidsbeleid vaker evalueren en de werkdruk verlagen zijn volgens de zorgverleners ook nodig om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.