Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal kankergevallen stijgt

Met name door de vergrijzing stijgt het aantal nieuwe gevallen van kanker van 87.000 in 2007 naar 123.000 per jaar in 2020. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport 'Kanker in Nederland tot 2020'van de Signaleringscommissie Kanker van KWF Kankerbestrijding

De kans om kanker te krijgen neemt licht toe, maar door het toenemende aantal 65-plussers zal het absolute aantal patiënten met kanker in deze leeftijdsgroep flink toenemen. 

 

Sterftekansen

Voor veel vormen van kanker geldt dat het percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft is gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Dat steeds meer mannen met prostaatkanker  en vrouwen met borstkanker na vijf jaar nog leven hangt grotendeels samen met de toegenomen screening. Hierbij worden vooral de meer goedaardig verlopende varianten ontdekt, waardoor ook het aantal nieuwe gevallen toeneemt.

 

Achteruitgang

Maar bij sommige vormen van kanker is er juist sprake van achteruitgang.  Zowel bij mannen als vrouwen blijken slokdarmkanker en huidkanker steeds vaker voor te komen. De overleving van patiënten met deze kankersoorten is wel sterk verbeterd sinds eind jaren ’80. Hierdoor steeg het sterftecijfer minder snel dan als gevolg van het aantal nieuwe patiënten het geval had kunnen zijn. Daarnaast is er een toename van het aantal nieuwe mannelijke patiënten met nierkanker en het aantal vrouwelijke patiënten met longkanker, kanker van de mondholte , keelholteen alvleesklier. De de overlevingskans van deze kankersoorten is gelijk gebleven. Bij kanker van de slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas en long bleef de lage overlevingskans bestaan.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Erasmus MC / KWF Kankerbestrijding

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.