Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal medewerkers zorg- en welzijnssector stijgt

De afgelopen jaren steeg het aantal werknemers in de VVT, UMC’s en algemene ziekenhuizen met bijna 18.000.
thuiszorg

Dat blijkt uit het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. De stijging komt na enkele jaren van krimp in de deelsectoren VVT, UMC’s en algemene ziekenhuizen. Het aantal werknemers en fte’s is nu op een hoger niveau dan in 2015.

Nieuwe werknemers

Het aantal werknemers in de verplegings- en verzorgingshuizen steeg met 8000. In de thuiszorg waren dat er meer dan 5000. De UMC’s en algemene ziekenhuizen mochten in 2017 allebei zo’n 2000 nieuwe werknemers verwelkomen. Het rapport benoemt niet om welke functies het gaat. Inmiddels telt de sector 1,3 miljoen werknemers: dat is bijna 14 procent van de werkende Nederlandse bevolking.

Werkdruk

Hans Buijing, bestuurder bij Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), stelt dat de trend voor de ouderenzorg, waaronder de thuiszorg, een inhaalslag is. Die werd namelijk flink getroffen door een personele krimp. Toch is volgens hem de groei niet sterk genoeg om de werkdruk te compenseren: die blijft stijgen door eerdere bezuinigingen en de vergrijzing van zowel patiënten als werknemers. Buijing: ‘De zorgvraag blijft groeien, terwijl er ook collega’s met pensioen gaan. Dezelfde zorg moet worden geleverd met steeds minder mensen.’ Door de ervaren werkdruk hebben medewerkers geen plezier meer in hun werk, en verlaten de zorg. ‘Eigenlijk pleeg je roofbouw op de mensen die nog aan het werk zijn.’

Verzuim

Die roofbouw eist zijn tol op de resterende werknemers. Uit de rapportage van AZW blijkt dat het ziekteverzuim in de sector zorg en welzijn hoger is dan andere sectoren: gemiddeld 5,3 procent vergeleken met 4 procent. In de VVT was het verzuim het hoogst: 6,7 procent in 2017. Volgens Buijing heeft dat ook te maken met de stijgende leeftijd onder werknemers. In de thuiszorg is de gemiddelde leeftijd het hoogst: 44,7 jaar.  ‘Oudere zorgverleners zijn nu eenmaal kwetsbaarder. Je zal maar op je 60e nachtdiensten moeten draaien: dat heeft een andere impact dan wanneer je 25 bent.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.