Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aantal verslaafden oxycodon sterk gestegen’

Het aantal verslaafden aan zware pijnstillers zoals oxycodon is sterk gestegen. Vijf verslavingsklinieken behandelen drie keer zoveel verslaafden als zes jaar geleden.
Foto: Eugene Axe, Getty Images

Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs verslavingsorganisaties met klinieken in onder andere Leeuwarden, Arnhem, Zoetermeer en Almelo. Het totale aantal verslaafden aan zware pijnstillers zoals oxycodon in deze klinieken steeg in zes jaar tijd van 92 naar 292. Ook dit jaar lijkt het aantal verslaafden aan zware pijnstillers te stijgen: in de eerste helft van 2019 hebben dezelfde vijf klinieken 252 mensen behandeld.

Waarom zijn bij gebruik van oxycodon standaard laxantia geïndiceerd? Het antwoord op deze en 10 andere vragen over oxycodon en jouw rol als verpleegkundige krijg je in dit Premium-artikel.

Eerder bleek al dat het aantal overdosissen van en vergiftigingen met oxycodon in 2018 met 50% is gestegen. En dat het gebruik van oxycodon, fentanyl en andere zware pijnstillers de afgelopen jaren is verviervoudigd. De resultaten van een onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van zware pijnstillers worden later dit jaar verwacht, schrijft NRC. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum onderzoeken hoeveel personen in het ziekenhuis zijn beland en zijn overleden aan zware pijnstillers.

Voor Nursing beantwoordde pijndeskundige Wendy Oldenmenger drie vragen over het stijgende gebruik van oxycodon.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.