Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiedag verpleegkundigen: ‘Meer zorg, minder papier’

Op verschillende plekken in het land voeren verpleegkundigen vandaag actie tegen de registratielast en de hoge werkdruk in de zorg. Morgen vindt hierover een gesprek plaats met minister Hugo de Jonge (VWS).
actiedag verpleegkundigen
Tijd die vandaag overblijft, gaat rechtstreeks naar de patiënt (foto: Arno Massee).

De actiedag, bedacht door een wijkverpleegkundige, wordt georganiseerd door beroepsvereniging V&VN. Zij riep verpleegkundigen onlangs op om vandaag een dag geen onnodige registratie/administratie te doen, de tijd die dit oplevert bij te houden en die te besteden aan de directe cliëntenzorg. Het idee om juist de regellast aan te pakken, kwam van verpleegkundigen zelf (uit het V&VN-panel). Zij noemden voorbeelden als dubbele boekhouding in verschillende systemen, tijdsregistratie van al het werk in minuten, omslachtige aanvraagprocedures voor hulpmiddelen enzovoorts. Recent onderzoek liet zien dat vooral wijkverpleegkundigen veel tijd kwijt zijn met administratie: bijna de helft van hun werktijd gaat er wekelijks aan op.

Deelnemers

Verschillende zorginstellingen doen mee met de actie, maar ook individuele verpleegkundigen kunnen actievoeren. Het UMC Utrecht, Spaarne Gasthuis in Haarlem, Icare in Meppel en thuiszorgorganisaties in Epe en Hogeveen steunen de actie en doen actief mee. Een zorgorganisatie in Hoeksche Waard heeft een koffiemiddag voor cliënten gepland, om zo de vrijgekomen extra tijd te besteden. V&VN benadrukt dat wie bang is zijn werkgever te schaden of morgen met nog meer administratie te zitten door de actie, ook kan besluiten om andere taken te laten liggen die niet per se bij de functie van verpleegkundige of verzorgende horen. Het doel van de actie is het gesprek openen met werkgevers en politiek over hoe het anders kan.

Ervaringen verzamelen

Bij V&VN in Utrecht zit vandaag een telefoonpanel klaar, met daarin onder andere oud-minister en huidig VGZ-topman Ab Klink en drie inspecteurs van de Inspectie. Zij verzamelen concrete ervaringen van onnodige registratielast en andere taken die onnodige tijd afsnoepen van de patiëntenzorg. Ook op de site www.meerzorgminderpapier.nl kunnen verpleegkundigen en verzorgenden hun ervaringen kwijt. Daar zijn ook buttons te downloaden die je kunt dragen als je de actie openlijk wilt steunen vandaag. Morgen gaat V&VN over de verzamelde ervaringen en problemen in gesprek met Hugo de Jonge, de nieuwe minister van VWS.

Anonieme actiegroep

Een anonieme groep verpleegkundigen meldde zich vorige week bij Nursing: ook zij gaat actievoeren tegen de hoge werkdruk, de personeelstekorten en het verslechterende imago van de zorg. Het motto: ‘Wacht Nederland tot er geen verpleegkundigen en verzorgenden meer zijn?’ Op www.nederlandzonderzorg.nl is meer te lezen over de anonieme actiegroep en haar plannen. Ook in de GGZ en in de artsenbranche zijn acties opgezet tegen de hoge regeldruk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.