Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afbreekbaar bolletje verbetert medicijntoediening

Speciale biologische microbolletjes kunnen ervoor zorgen dat de toediening van medicatie bij chronisch zieken meer geleidelijk verloopt.
Afbreekbaar bolletje verbetert medicijntoediening

Dit zegt Amir Ghassemi naar aanleiding van zijn proefschrift. Daarin beschrijft hij de toepassing van nieuwe biologisch afbreekbare microbolletjes, die een ingesloten geneesmiddel heel geleidelijk afgeven aan het lichaam. Het type materiaal zou een verbetering zijn voor de toediening van farmaceutische eiwitten aan patiënten met chronische en levensbedreigende ziekten. De microbolletjes geven na injectie het geneesmiddel langzaam af.

Ongewenste reacties
Sommige geneesmiddelen kunnen ongewenste lichaamsreacties veroorzaken en door het lichaam worden afgebroken wanneer ze direct en in één keer bij de patiënt worden toegediend. Herhaalde toediening van een relatief lage doses is daarom vaak noodzakelijk, wat onprettig is voor de patiënt. Dit kan worden voorkomen door het geneesmiddel in te sluiten in microbolletjes die na injectie de inhoud langzaam afgeven. Het polymeer waaruit de microbolletjes zijn opgebouwd wordt hierbij langzaam door het lichaam afgebroken.

Universiteit Utrecht
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.